The Subways v Praze odpálili bombu

Mladí Pražané sem! Rockové trio The Subways zase málem rozdupalo Malou Lucernu na prach! Přivezli s sebou nové skladby, odzbrojující úsměvy a také odhalili tajemství, proč mají mimozemšťané rádi klauny. Předskokani The Dancers o sobě prohlašují, že jsou nejpracovitější začínající kapelou v Evropě. O pravdivosti tohoto odvážného tvrzení se však mohla v neděli večer přesvědčit jen hrstka návštěvníků. Většina totiž ještě stála venku hodinovou frontu. Některým tak bohužel uniklo i vystoupení rozjetých rock´n´rollových mladíků The Computers, kteří si v zákulisí snad museli píchnout injekci adrenalinu.

Blonďatá kštice basistky Charlotte se vyklubala na pódiu o pár minut později, následovaná rudovlasým frontmanem Billym a nakrátko ostříhaným bubeníkem Joshem. „Dobrý večer Praha-ha-ha-ha!,“ zařval zpěvák do vyprodaného Music Baru a vzápětí spustil skladbu Oh Yeah. V ten moment vybuchla časovaná bomba. Ti, jež se tísnili na balkonech, mohli z bezpečí sledovat marast, který vypukl dole na parketu. 

Fanoušci okolo sebe nepokrytě máchali rukama a tančili, jako by měli vypustit duši. O hromadném zpěvu nemluvě, neboť veškeré texty znali do posledního slova. Nebylo kam ustoupit těm padajícím, a tak se kolikrát nebezpečně zapotácel celý dav. Zhruba v polovině ďábelského řádění narušilo publikum ochranné kovové bariéry, tudíž byl set přerušen a lídr nucen vyprávět vtipy, než došlo k nápravě.

  • Subways / frontman Billy autor: Markéta Martínková, zdroj: Kristina Bílá
  • Subways / Charlotte autor: Markéta Martínková, zdroj: Kristina Bílá

The Subways zpočátku zcela potopil zvuk mikrofonů. Posléze měli zase problém se zvýrazněním zvuku kytar u pasáží, v nichž je přítomnost jejich řízného zvuku nutností. A samotní interpreti? Docela si zavařili, protože je po tomto koncertu bude Praha přímo fanaticky zbožňovat. Trojice si z hlediska komunikace užívala akci daleko víc než před rokem. Charlotte mávala svou hřívou tak vydatně, že je zázrak, jestli poté nepotřebovala krční límec a Billy si přece jen nakonec alespoň skočil do publika.

Nechyběly osvědčené kousky jako Rock´n´roll Queen, Shake! Shake! nebo Obsession. Nezapomnělo se ale ani na věci z nového alba Money and Celebrity. Asi největší úspěch sklidily singlové We don´t need money to have a good time a It´s a party. The Subways si našlápnutou atmosféru nesmírně užívali, možná proto ani jednou hudebně nezaváhali.

Největší kouzlo rodáků z Anglie dřímá především v živých melodiích bez přílišných kombinací, a tak si je snadno zamiluje každý. Pozor, zároveň ale nepůsobí primitivně! Billyho neobyčejný chlapecký hlas báječně doplňuje Charlotte, a právě její slaboučký vokál tvoří polovinu charizma celé kapely. Finální prohlášení „We´ll be back soon!“ proto bere Praha velmi závazně.

Vydáno pod