Bořivoj Navrátil prohrál svůj boj s rakovinou

Praha - Po dlouhém těžkém boji s rakovinou zemřel v pondělí večer v Praze oblíbený divadelní, filmový a televizní herec Bořivoj Navrátil. V září mu bylo 78 let. Médiím to sdělil Jakub Špalek, principál divadelního spolku Kašpar, kde Navrátil hrál řadu let. ČT24 osobnost Bořivoje Navrátila připomene reprízou pořadu Před půlnocí, kde byl nedávno hostem. Dnes ve 23:30.

Před časem vydal knihu o svém životě a svém postoji k nepřízni osudu. Vzpomínat prý začal prakticky ve stejné době, kdy mu lékaři oznámili nepříjemnou zprávu o jeho nemoci. Díky vzpomínání se mohl věnovat příjemnějším věcem, zjistil, že jeho život byl dlouhý a krásný, byť tu a tam hořký.

„Onemocnět v 77 letech je ale myslím velké štěstí. O žádnou tragédii nejde. Je fajn, že jsem se dožil tak vysokého věku. Já bych tady nechtěl být do sta let, s koncem počítám,“ zveřejnil tenkrát své pocity.

Ohlédnutí za Bořivojem Navrátilem (zdroj: ČT24)

Navrátil vystudoval JAMU v Brně – za absolventskou roli Osvalda v Ibsenových Strašidlech dostal cenu v celostátní soutěži divadelních škol, inscenaci vysílala živě i Čs. televize. S celým ročníkem odešel do Těšínského divadla, kde působil v letech 1956-7. V sezoně 1957-8 byl členem Divadla Z. Nejedlého v Opavě, dále působil ve Státním divadle v Ostravě. V letech 1961-92 byl členem činohry Národního divadla v Praze.

Ostříhání dohola pro postavu mravenčího Vynálezce v Macháčkově inscenaci hry bratří Čapků Ze života hmyzu (premiéra 1965) si ponechal a stalo se pro něj charakteristické. V letech 1974-94 učil na hudebně-dramatickém oddělení Pražské konzervatoře a 1986-7 učil herectví na DAMU.

V roce 1992 odešel pro neshody z Národního divadla „na volnou nohu“. Hostoval v divadle Labyrint u Petra Lébla, v Divadle Na zábradlí, v Řeznické, v Činoherním klubu. Z oblastních divadel pak v Mladé Boleslavi, v Šumperku a opakovaně v Jihlavě.

Od 1996 působil také v řadě inscenací spolku Kašpar u režiséra Jakuba Špalka v Divadle v Celené. Objevil se rovněž v Divadle v Dlouhé a opět hostoval v Národním divadle i v Divadle Pod Palmovkou či v Divadle Archa.

  • Bořivoj Navrátil ve filmu Nespavost autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Bořivoj Navrátil ve filmu Nespavost autor: ČT24, zdroj: ČT24

Na filmovém plátně ztvárnil mnohokrát lékaře - například ve snímcích Už zase skáču přes kaluže, Pozor vizita, Sestřičky nebo v ruském filmu Tolstoj. Vzhledem k charakteristické vyholené hlavě si několikrát zahrál i kriminálníky, kupříkladu v jednom z dílů seriálu Třicet případů majora Zemana. Divákům utkvěl v paměti také rolí ze seriálu Návštěvníci, byl podivínským knoflíkářem ve stejnojmenném filmu Petra Zelenky.

V posledních letech se Navrátil v televizi objevil například jako šéfredaktor v televizním seriálu Redakce nebo jako správce krytého bazénu v seriálu Ulice. Od poloviny 50. let se uplatnil i v rozhlase, dabingu či uměleckém přednesu melodramů na koncertním pódiu.

Řekli o Bořivoji Navrátilovi:

Jakub Špalek: „Byl to první velký český herec, který nám dal takovou důvěru, že s námi spolupracoval. V době, kdy on byl slavný a Kašpar byl mladý spolek plný dluhů a idejí, k nám vstoupil a začal u nás hrát velké role. Do poslední chvíle, pokud hrál, s ním byla velká legrace. Byl nedílnou součástí pánské šatny.“

Dagmar Patrasová: „Byl to strašně laskavý, milý, skromný člověk a vynikající kolega, který své přátele dovedl vždy podpořit.“ 

Jan Potměšil: „Mám bolest v srdci, protože byl výjimečný člověk, herec a byl to blízký kamarád.“

Vydáno pod