Plantu reaguje na světové dění i českou historii

Praha – Jeden z nejslavnějších kreslířů a karikaturistů ve Francii vystavuje v pražské pasáži Lucerna své komentáře k aktuálnímu světovému dění i české historii. Autor politické karikatury a satiry Plantu vystudoval kresbu na škole založené autorem Tintinových dobrodružství Hergéem. Výstava je jednou z doprovodných akcí nadcházejícího Festivalu francouzského filmu.

Plantu reaguje svými kresbami téměř čtyřicet let na aktuální světové dění na titulní straně jednoho z nejčtenějších deníků ve Francii, Le Monde. Většině kreseb je společná postavička myšky, kterou Plantu začal používat jako svůj podpis. „Jeho představivost nebo to, jak umí spojit dvě až tři aktuality v jednom obraze, je velmi zvláštní. Jako jediný ve Francii to takhle dokáže,“ říká novinář a dopisovatel pro Le Monde Fabrice Martin Plichta.

Výstava prací slavného kreslíře a karikaturisty představuje desítky prací na téma Evropy a lidských práv včetně kreslených komentářů k událostem ve východním bloku v roce 1989 nebo slavné kresby Mohameda uveřejněné v dánském tisku, která vzbudila poprask a následné zákazy pronášené rozhořčenými imámy. „Jeho hlavním tématem poslední doby je Nicolas Sarkozy. Samozřejmě mezi nimi dochází k výměnám názorů, ale obecně si myslím, že Sarkozy politickou karikaturu akceptuje,“ podotýká Charlotte Fouchetová z Francouzského institutu v Praze s tím, že Plantu je oceňován také proto, že i on má své hranice. Nezachází třeba do intimního života politiků, a díky tomu má u nich respekt.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Ve Francii má politická satira dávnou tradici a těší se velké oblibě. „Karikaturisté ve Francii si hodně dovolují vůči politikům a vůbec osobnostem, v Čechách je to trochu jinak, většinou jsou ty karikatury o společenských jevech nebo problémech, méně o politicích,“ doplňuje Plichta, podle nějž je síla politické karikatury v novinách velmi působivá, důležitá a umí koncentrovat v jednom obraze velký vzkaz svým čtenářům. Často se také trefuje do věcí, o kterých novináři nemůžou nebo neumějí správně napsat.

Plantu je také zakladatelem světoznámé mezinárodní asociace Cartooning for Peace, která sdružuje desítku nejlepších kreslířů z různých zemí světa. Vznikla v roce 2006 v sídle OSN pod záštitou tehdejšího generálního tajemníka OSN Kofiho Annana a jejím cílem je prosazovat a hájit myšlenku lidských práv prostřednictvím kreseb.