Vrač získal Ryšavému po Liteře i Škvoreckého cenu

Praha - Za svou třetí knihu Vrač získal spisovatel a filmař Martin Ryšavý Cenu Josefa Škvoreckého. Román, který mu vysloužil vítězství v pátém ročníku ocenění, letos získal také Magnesiu Literu za prózu. Porota na románu ocenila zejména jeho neobvyklou formu a také zaměření na ruské prostředí, do něhož se po úspěšných Cestách na Sibiř Ryšavý opět vrátil.

Ústřední postavou vítězné prózy je bývalý režisér, který prošel řadou divadel, až skončil jako dispečer moskevských komunálních služeb. V nepřetržitém monologu vypráví o absurditě a paradoxech života v dnešním Rusku.

V literárním klání za sebou Ryšavý zanechal tituly Jana Balabána, Jaroslava Kovandy, Jaroslava Rudiše a Ivo Tretery. „Byl to můj kůň. A je pro mě příjemným překvapením, že pro něho hlasovali také ostatní porotci,“ řekl o vítězném románu předseda poroty Vladimír Karfík. Letos v ní zasedli také předešlí laureáti Emil Hakl, Petra Hůlová a Jan Novák, dále spisovatel Jiří Padevět nebo dramatik Milan Uhde.

Martin Ryšavý (1967) absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění v Praze, kde dnes působí jako vedoucí katedry scenáristiky a dramaturgie. Je autorem filmů a dokumentů Afoňka už nechce pást soby (2004), Země snů (2009) a řady dalších. Knižně vydal „kapesní ságu“ Lesní chodci a v Edici Revolver Revue úspěšný román Cesty na Sibiř.

Vítěz si kromě skleněné trofeje odnesl také šek na čtvrt milionu korun. Ostatní finalisté obdrželi každý 10 tisíc korun. „Já jsem rád, ale měl jsem dneska takový den, že jsem to sem sotva stihl. Mně to dojde asi až za chvíli,“ sdělil své první dojmy z vítězství Ryšavý.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Ve studentské části se absolutní vítězkou stala Anna Hrbáčková z Gymnázia Tišnov. Ceny Josefa Škvoreckého uděluje Společnost Josefa Škvoreckého ve spolupráci se stejnojmenným gymnáziem.