Přátelé undergroundu se sejdou v Arše

Praha - Dvoudenní setkání s názvem Pocta českému undergroundu začíná dnes v pražském Divadle Archa. Festival české „podzemní“ kultury se koná u příležitosti 10. výročí vzniku hudebního vydavatelství  , které vydává jak staré, archivní nahrávky známějších undergroundových kapel (Bílé světlo, The Plastic People of the Universe, DG 307, Žabí hlen) tak novinky těchto legend Umělá hmota, Dáša Vokatá. Druhým pilířem vydavatelství jsou aktuální, alternativní, nezvyklé hudební směry a skupiny.

„Více, než pocta českému undergroundu se jedná o poctu vydavatelství Guerilla Records, protože to se už drahnou dobu systematicky zabývá vydáváním undergroundových desek. Je to neuvěřitelné, co Vladimír Drápal, řečený Lábus, dokázal za těch deset let z archivů vydolovat,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 hudební publicista Vojtěch Lindaur.

Zatímco v sedmdesátých a v osmdesátých letech se underground vymezoval vůči establishmentu, dnes to je trochu jiné. „Mladé kapely, které si říkají undergroundové, se vymezují spíše vůči showbusinessu, vůči jeho pravidlům. Soudím, že je to pro ně příjemnější, neznají sledování, zakazování, nebo dokonce setrvávání v cele předběžného zadržení po dobu 48 hodin,“ uvedl dále Lindaur, který rovněž připomněl i historický kontext, ve kterém český underground působil.

„V těch dobách minulých existovala určitá skupina lidí, která se chtěla bavit po svém. Český underground neměl zpočátku vůbec žádný politický podtext. Přelomilo se to v roce 1976, kdy byla většina jeho příznivců při festivalu v Bojanovicích zatčena, a někteří z nich byli dokonce odsouzeni na poměrně dlouhé tresty. Na základě této skutečnosti pak vznikla skupina lidí, kteří chtěli odsouzené bránit a celé to pochopitelně dostalo už politický nádech,“ uzavřel publicista.

Úvod festivalu je ve znamení takzvané Velké čtyřky československého undergroundu. Představí se DG 307, The Plastic People of the Universe a Umělá hmota a také formace Milana Knížáka Aktual. Podle pořadatelů bude první večer ve znamení kapel, které na společném koncertě nikdy nevystupovaly.

V sobotu 5. listopadu v Divadle Archa vystoupí Libor Krejcar se zvukovým tělesem Tamers of Flowers, Aku Aku, Odvážní bobříci, J. H. Krchovský & Krch-off, Půlnoc nebo skupina Hally Belly. Připraveno je i několik doprovodných programů, třeba promítání archivních dokumentů Cáry starejch filmů Františka „Čuňase“ Stárka, autorské čtení Ivana „Magora“ Jirouse nebo výstava fotografií.

Vydavatelství Guerilla Records vzniklo v roce 2001. Svou činnost zaměřuje primárně na hudbu, která byla součástí českého undergroundu 70. a 80. let, nebo z něho vycházela. Za dobu své existence vydalo přes 90 archivních i současných titulů.