Alois Nebel by rád měl i Oscara pro animovaný film

New York – Alois Nebel je mezi osmnáctkou filmů, které usilují o nominaci na Oscara za nejlepší animovaný film. Aby měl snímek režiséra Tomáše Luňáka šanci dostat se do finální pětice, musí být ještě letos uveden v Los Angeles. Tuto podmínku nesplnilo několik z osmnácti filmů, které se do klání o nominaci přihlásily.

„Snažíme se, aby měl tento snímek možnost být zařazen i do nominací za nejlepší animovaný film. Jednáme o tom s naší americkou agentkou v Los Angeles. Bylo by dobré, kdyby se podařilo do konce tohoto roku hrát Aloise Nebela po dobu jednoho týdne v losangeleských kinech,“ uvedl již dříve producent filmu Pavel Strnad. 

Akademie oznámí oscarové nominace 24. ledna

Alois Nebel se uchází i o nominaci na Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film. V té ale uvedení v losangeleských kinech podmínkou není.  Předávání cen se pak uskuteční v noci z 26. na 27. února.      

„Přihlášené filmy musejí splnit podmínku uvedení v kinech a vyhovět dalším kvalifikačním pravidlům, než mohou postoupit do samotného hlasování,“ uvedla americká Akademie filmových věd a umění, která nejslavnější filmové ceny uděluje. Mluvčí akademie zároveň uvedla, že 18 zveřejněných uchazečů, mezi nimiž je například snímek Tintinova dobrodružství režiséra Stevena Spielberga, představuje jenom filmy přihlášené filmovými studii a producenty. Seznam by tak neměl být interpretován jako souhlas s tím, že všechny přihlášené snímky splnily všechna kritéria.

Alois Nebel / Karel Roden
Zdroj: ČT24/ČT

Některé přihlášené snímky totiž nejsou čistě animované. Jde o případ Šmoulů, již kombinují animaci se živými herci.Týká se to ale i Nebela, který vznikl rotoskopickou technikou, jež zjednodušeně políčko po políčku převádí záznam se skutečnými herci do kreslené podoby.     

Metoda rotoskopie by neměla vadit

Podle Strnada by s metodou rotoskopie, kterou byl Alois Nebel vytvořen, neměl být problém. „I to je ale součástí té diskuse, pracujeme na tom,“ dodal producent. Podle něj by Luňákův snímek mohl mít šanci i v soutěži o Zlaté glóby.    

Osmnáct uchazečů o nominaci ale znamená, že se při nadcházejícím oscarovém klání bude například na rozdíl od posledních Oscarů nejlepší animovaný film vybírat z pěti nominací. Aby bylo možné kategorii zcela naplnit, musí se totiž o nominaci podle pravidel akademie ucházet nejméně 16 snímků. Za deset let udělování ceny pro nejlepší animovaný film se to stalo teprve potřetí. Poslední Oscar v této kategorii se například vybíral ze tří snímků.

Vydáno pod