Unikátní dům slavného kronikáře je v žalostném stavu

Kutná Hora – Rodný dům kronikáře a básníka Mikuláše Dačického z Heslova je v dezolátním stavu, město Kutná Hora tak shání peníze na opravu. Náklady na rekonstrukci vzácné budovy s gotickým jádrem by mohly pokrýt peníze z norských fondů. Celý dům by pak měli využívat také studenti restaurátorství pardubické univerzity.

Budova ovšem není unikátem jen ve spojení s rozporuplnou středověkou postavou významného kronikáře, který se zde narodil a několik let žil. První písemné zmínky o domě se objevují na konci 15. století, jeho historie ale sahá zřejmě ještě dál. „Je to jeden z mála, ne-li jediný dům, ve kterém se zachovaly pozůstatky ještě doby z předhusitské, tzn. stavebně historické konstrukce, kterých je v Kutné Hoře, kromě kostelů, prakticky minimum,“ vysvětluje vedoucí odboru památkové péče Městského úřadu Kutná Hora Ondřej Seifert.

K nejcennějším prostorám domu patří sklepy nebo síň s gotickou žebrovou klenbou. Památka je ale v žalostném stavu. Kromě interiéru musí projít obnovou i barokní fasáda, další problémy odhalí ještě sondy konstrukcí. „Předběžný propočet hovoří o 45 milionech korun. Budeme žádat ministerstvo kultury,“ podotýká starosta Kutné Hory Ivo Štanc. Podle Seiferta lze očekávat, že se v domě odhalí i další nálezy vzácných gotických prvků.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Budovu by měla po rekonstrukci využívat pardubická univerzita. Její studenti už v Kutné Hoře pracují například na restaurování kamenné kašny, zatím ale pro ně chybí zázemí. Právě v domě Mikuláše Dačického by měly vzniknout restaurátorské dílny, přednáškové sály nebo třeba knihovna. Podle optimistických odhadů by mohla být rekonstrukce domu Mikuláše Dačického hotová v roce 2015.