Tři knižní tipy Aleny Ježkové

Dvě ze tří knih, které zaujaly spisovatelku Alenu Ježkovou, se zabývají totalitními režimy. Odborná kniha Psychologie komunismu se minulé době dostává „pod kůži“ odhalováním, jak se ona doba dostávala „pod kůži“ těm, kteří v ní žili. Komiksový počin Ještě jsme ve válce vypráví příběhy konkrétních lidí se zkušenostmi z totality komunismu nebo nacismu. A čtenáře, jimž jsou tři knižní tipy málo, jistě potěší 1001 knih, které byste měli přečíst, než zemřete.

JEŠTĚ JSME VE VÁLCE
(Argo, 345 Kč)

Anotace: Tři scenáristé a třináct českých a slovenských kreslířů zpracovalo třináct skutečných příběhů z druhé světové války a komunistické totality. Kniha vznikla ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a agenturou Post Bellum, která zachycuje vzpomínky pamětníků v „příbězích 20. století“. Alena Ježková o knize: U komiksu očekáváme, že v centru pozornosti budou nějací nadpřirození hrdinové, ale tady jsou hrdiny hrdinové naší nedávné doby. Jejich osudy poznamenala válka a nástup komunistické diktaktury. U jejího vzniku stojí společnost Post Bellum, která zpracovává svědectví dosud žijících pamětníků obou totalitních režimů. Přišla s krásným nápadem, jak přiblížit to, jak totalita - ať už nacisti, nebo komunisti - zasahovala do konkrétních osudů.

Jindřich KABÁT / Psychologie komunismu
(Práh, 399 Kč)

Anotace: Jak komunismus fungoval a jak se mu podařilo docílit toho, že se valná většina lidí s diktaturou sžila, na to se pokouší odpovědět kniha Jindřicha Kabáta, psychologa a bývalého ministra kultury, rozborem každodenního života. Analyzuje život tehdejší společnosti s vědeckou důsledností. Kam až komunistická diktatura dosáhla v soukromí člověka? Alena Ježková o knize: Zatímco Ještě jsme ve válce zpracovává lidské osudy přeci jen s určitou nadsázkou, pro člověka, který zažil komunistickou totalitu, je Psychologie komunismu naprosto zdrcující. De facto odborná publikace představuje teorii totalitního tlaku, který komunismus vyvíjel na společnost. Ukazuje nejen na konkrétních případech, ale i na schématech, jak zasahoval do osudů rodin, až jak daleko do vašeho soukromí se režim mohl dostat.

Knižní tipy Aleny Ježkové (zdroj: ČT24)

Peter BOXALL / 1001 knih, které byste měli přečíst, než zemřete
(Plus, 999 Kč)

Anotace: 1001 knih, které přestály zkoušku času a které se nesmazatelně vryly do kulturní paměti lidstva, dal dohromady mezinárodní tým historiků, kritiků a publicistů. Výsledkem je přehledná příručka provázející od počátku literatury až po současnost. Alena Ježková o knize: Ohromně se mně zalíbila, protože jsem soutěživá a protože se celý život zabývám knihami. Tak jsem si řekla: „To bych chtěla vidět, co jsem ještě nečetla.“ A dočkala jsem se jistého šoku, všechny moje představy o tom, jak jsem bezvadně sečtělá, padly. Z takových 40 procent ty knihy neznám. Obsahuje velké množství děl z angloamerické literatury, ale autoři nezapomínají ani na ruskou literaturu, komplexní evropskou literaturu. Pro mě třeba je obohacující - protože nejsem schopná sledovat současné světové autory, nejen bestsellery, které jsou provázeny velkou reklamou - inspirace v literatuře srbské nebo polské.