Václav Neckář: Publikum mě vždycky podrží

Praha – Kdyby se udělovala cena za comeback roku, je dost pravděpodobné, že by si ji odnesl Václav Neckář. Zpěváka, jehož život před několika lety obrátila naruby mozková příhoda, z níž se dlouho vzpamatovával (a stále vzpamatovává), vystřelila do pozornosti posluchačů píseň Půlnoční z filmu Alois Nebel.

Ve skladbě, která nejspíš bude hodně hraná i o vánočních svátcích, Neckáře doprovází skupina Umakart. K jejím členům patří Dušan Neuwerth, Tomáš Neuwerth, Jan P. Muchow, Jiří Hradil a Jaromír Švejdík alias Jaromír 99. Poslední jmenovaný je autorem textu a také spoluautorem komiksové trilogie Alois Nebel, podle níž vznikl stejnojmenný film v režii Tomáše Luňáka. Snímek se za Českou republiku uchází hned o dva Oscary – pro nejlepší neanglicky mluvený film a pro animovaný film.

Nebela považují mnozí za osvěžení české kinematografie, Půlnoční je každopádně „refreshem“ Neckářovy kariéry. „Nedá se kalkulovat vůbec s ničím. Je to otázka náhody a štěstí a také toho, jak se strefíte do nálady lidí, kteří tu muziku vnímají. Možná že tahle písnička přišla v tu pravou chvíli a myslím, že brácha do ní dal své emoce,“ říká o současném hitu Václava Neckáře jeho bratr Jan.

Je dlouholetým členem Václavovy doprovodné skupiny Bacily, která letos slaví čtyřicet let existence. „Je pravda, že Půlnoční nám trochu zamíchala kartami,“ přiznává Jan. „Koncerty vedeme po dvou kolejích – Půlnoční a oslavy čtyřicátin kapely.“

Koncertování a zvýšený zájem jsou pro oba náročné, pro osmašedesátiletého zpěváka zvláště, je znát, že se s následky mrtvice stále ještě srovnává. „Kdyby se mi nestalo to, co se mi stalo, tak bych neměl takový problém. Byl jsem ukecaný člověk, ale teď je to velmi složité,“ postěžoval si. Vystupování před posluchači je pro něho stres, zároveň ale i povzbuzení. „Tréma je tam vždycky, ale publikum mě vždycky podrží,“ dodal.

Půlnoční si lidé kromě filmu, zajdou-li na něj do kina, mohou poslechnout také na soundtracku. Skupina Umakart na něm po jedné skladbě natočila i s Marií Rottrovou a Václavem Koubkem. Neckář ale chystá i samostatné CD s novými písněmi, hotové by mělo být začátkem příštího roku. „Víc by řekli Dušan Neuwerth a Jaromír Švejdík, kteří jsou autory Půlnoční. Už dávno před ní měli připravené další tituly pro Vaška, dávají je dohromady. Teď se začal učit texty prvních čtyř,“ prozradil něco málo o připravovaném albu Jan.

Rozhovor s Václavm Neckářem a Janem Neckářem (zdroj: ČT24)

Ti, kteří by chtěli Václava Neckáře slyšet raději naživo, mohou zajít na některý z koncertů. V letošním roce plánuje podle svých oficiálních stránek ještě vystoupení v Kralupech nad Vltavou (14. 12.), Praze (16. 12.) a Jablonci nad Nisou (20. 12.).