Jaká je vize Prahy: Radikalizace české politické scény

Na reflexi aktuálního dění spojeného s prorůstáním netolerance a xenofobie do vrcholné politiky a veřejného života se zaměřila čtvrtá veřejná diskuse z cyklu Jaká je vize Prahy. Diskusi na téma Radikalizace české politické scény v Centru současného umění DOX mohli v přímém přenosu sledovat také návštěvníci webu ČT24. Omlouváme se, z provozních důvodů nelze záznam debaty na stránky ČT24 umístit.

Diskuse se konala zároveň v rámci „live rozhovorů“ k aktuální výstavě Luciferův efekt: Střetnutí se zlem, která je inspirována stejnojmennou knihou amerického psychologa Philipa Zimbarda.

Účastníci panelu:

Vladimíra Dvořáková– politoložka, vedoucí katedry politologie na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze, předsedkyně Akreditační komise České republiky. Původním vzděláním historička (FF UK). V letech 2003–2006 byla viceprezidentkou Mezinárodní politologické asociace (IPSA).

Erik Tabery – šéfredaktor týdeníku Respekt. Píše především komentáře o domácí politice. Získal například cenu Novinářská křepelka (2003) a prestižní Cenu Ferdinanda Peroutky (2008). Z knižní tvorby: Vládneme, nerušit (2006), Hledá se prezident (2008).

Klára Kalibová – ředitelka občanského sdružení In IUSTITIA, která se jako první svého druhu v ČR cíleně zabývá násilím z nenávisti v celé jeho šířce.

Jan Charvát – politolog. Vystudoval politologii na FSV UK a politickou sociologii na Högskolan Dalarna ve Falunu ve Švédsku. Mezi lety 2001–2005 přednášel na FSV UK kurs Současný politický extremismus a radikalismus. Je autorem knihy „Současný politický extremismus a radikalismus“ (2007).

Matěj Spurný – jeden ze zakladatelů a předseda dozorčí rady o. s. Antikomplex a člen Společnosti Bernarda Bolzana. Od roku 1998 publikuje články o problematice česko-německých vztahů v Lidových novinách, v týdeníku Respekt a v časopise Souvislosti. Je spoluautorem výstavy a knihy Zmizelé Sudety. Je doktorandem na Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK a účastní se výzkumu dějin KSČ na FF UK.

Jaká je vize Prahy – cyklus veřejných diskusí v DOX nabízí platformu pro výměnu názorů a sdílení informací, prostor pro podněty a možná řešení. K účasti jsou zváni všichni, kterým není lhostejná kvalita života v Praze.