Vinohrady nabízejí návštěvu Apartmá v hotelu Plaza

Praha – Jako třetí premiéru sezony uvede Divadlo na Vinohradech hru jednoho z nejúspěšnějších broadwayských dramatiků Neila Simona Apartmá v hotelu Plaza. Premiéra trojice aktovek, odehrávajících se v apartmá č. 719 na Páté avenue v New Yorku, je naplánovaná na 23. listopadu. V těchto dnech už však mohou nedočkaví diváci navštívit první představení hry, která nabízí skvělé herecké příležitosti v režii Martina Stropnického.

Tři brilantní divadelní kousky zpracovávají témata zpackaného výročí svatby, nevěry s hollywoodskou hvězdou i hořké manželské bilance. Roy Hubley je hrdinou první laskavě hořké epizody o záletném manželovi, kterého manželka pozve v den výročí jejich svatby do hotelového apartmá, kde v mládí prožili své líbánky. Chce tak oživit skomírající manželský vztah. Ve druhém příběhu pak věčný svůdník a hollywoodský producent Jesse Kiplinger láká do postele dávnou známou, aby nějak vyplnil svůj volný čas. A v závěrečné části se rodiče pokouší přemluvit dceru, která propadla panice a uzavřela se před svatbou do koupelny - vážné životní situace, které Neil Simon řeší s nezdolným humorem. Tři různé pohledy na vztah muže a ženy vycházejí především z chytře napsaných dialogů.

„Dramatik má pointy a střihy přesně propracované a načasované. Chce to jistou dávku herecké inteligence, kterou, doufám, máme, aby to člověk nepřeťápnul,“ popsal dramatikův styl herec Jiří Dvořák.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Simon je jedním z neúspěšnějších broadwayských autorů tragikomických příběhů. „Není to jenom prvoplánový humorista, vždy se snažil, aby tam pokaždé byla i taková trochu hořká barva,“ popsal režisér Martin Stropnický.

Hru proslavilo i filmové zpracování z roku 1971, kdy velkou příležitost předvést své herecké umění dostal herec Walter Matthau, který zahrál hlavní mužské role ve všech třech aktovkách.

  • M. Zahálka, L. Juřičková zdroj: Divadlo na Vinohradech
  • V. Žilková, I. Řezáč zdroj: Divadlo na Vinohradech

I v další chystané premiéře zůstanou Vinohrady věrni žánru komedie. Simona vystřídá Woody Allen a jeho Mocná Afrodité, kterou na konec ledna příštího roku chystá režisérka Natália Deáková.