V La Fabrice zní soudobá vážná hudba

Praha - V pražském divadle La Fabrika probíhá 4. ročník mezinárodního festivalu soudobé vážné hudby Contempuls, na kterém jsou uváděny i skladby, které vznikly přímo na objednávku festivalu. K vrcholům akce patří legendární kompozice amerického skladatele Steva Reicha Jiné vlaky, ve které autor popisuje židovskou zkušenost s transporty do koncentračních táborů. Zazní 16. listopadu a bude doplněna záznamem přednášky Steva Reicha, kterou přednesl jako lektor v rámci projektu Red Bull Music Academy.

Dramaturgie letošního festivalu Contempuls podle pořadatelů sleduje široké stylové a žánrové spektrum. Celkový počet skladeb zařazených na program je ve srovnání s minulými lety záměrně relativně malý, jsou to však díla reprezentující stylové vzory současné komponované hudby.

„Neexistuje žádné typické publikum festivalu Contempuls, zato existuje publikum, které nesnese, aby bylo podceňováno,“ uvedl dramaturg festivalu Petr Bakla. Dodal, že publikum by pořadatelům neodpustilo „druhořadou produkci v rádobyatraktivním balení“.

Contempuls jako obvykle sestává ze tří festivalových dnů - 4. listopadu a 16. listopadu se odehrají vždy dva koncerty, 11. listopad je pak věnován náročné produkci portugalského souboru Miso Ensemble. Uvede multimediální komorní operu Miguela Azguimeho Itinerário do Sal (Cesta soli), postavenou na dokonalé interakci abstraktní vizuální složky a elektronické hudební kompozice.

Violoncellista Jiří Bárta se svými hosty v závěrečném dni festivalu uvede program složený především ze skladeb tuzemských autorů. Francouzské smyčcové kvarteto Quatuor Diotima svůj koncert věnuje právě americkému minimalistovi Stevu Reichovi. Kromě jeho Diffrent Trains uvede i skladbu českého autora Miroslava Srnky Engrams. Miroslav Srnka zažívá v posledních letech velmi oslnivý úspěch na evropských podiích. Jeho skladby hrají a objednávají nejrenomovanější ensembly a sólisté. 

  • Contempuls / Eric Wubbels zdroj: ČT24
  • Contempuls / ensemble recherche zdroj: ČT24

Jedním z cílů festivalu je povzbuzovat domácí skladatelskou a interpretační scénu. Pořadatelé proto opět poskytli tvůrčí zakázky domácím umělcům. Objednávku na novou skladbu letos získali Pavel Zemek a Tomáš Pálka.