Nicholas Winton přišel na britskou premiéru filmu Nickyho rodina

Londýn - Základní mravnost a význam kompromisu zdůraznil ve čtvrtek večer v Londýně Nicholas Winton při britské premiéře filmu Nickyho rodina, který o něm natočil slovenský režisér Matej Mináč. Dokumentární film s hranými pasážemi líčí, jak Winton zachraňoval z Československa židovské děti před nacisty.

Mináč se věnoval tomuto tématu poprvé před 13 lety v hraném filmu Všichni moji blízcí a pak v roce 2001 v dokumentu Síla lidskosti - Nicholas Winton. Na nynějším dokumentu pracoval šest let, z toho dva roky se množství natočeného materiálu stříhalo.

Britské premiéry se zúčastnilo vedle Wintona asi 20 jeho „dětí“. Na premiéře byla i slovenská premiérka Iveta Radičová, zatímco předsedkyně české Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová se na poslední chvíli omluvila.

Nickyho rodina měla premiéru v Londýně (zdroj: ČT24)

Wintonovi je 102 let a přesto po promítání vystoupil na podium a ve stoje poděkoval divákům. „Ať jsme jakékoli víry a jakéhokoli náboženství, ať věříme v boha nebo nevěříme, musíme rozhodně věřit v základní mravnost, dobro, laskavost a lásku,“ řekl Winton. „A také si nesmíme myslet, že kompromis je sprosté slovo. Bez kompromisu to nejde, nemůže bez něj existovat ani dobré manželství.“

Podle něj sto let, které prožil, „opravdu neukázaly příliš velký příslib pro lidstvo, protože jsme se stali chamtiví a sobečtí“. „Je těžké uvěřit, že se všemi těmi fantastickými vynálezy posledních sta let jsme se dostali do takového průšvihu,“ dodal. „Mé děti tady i jejich děti, všichni budeme muset udělat co nejvíc pro to, abychom to napravili.“

Snímek má za sebou úspěšné turné po festivalech a v polovině února půjde do americké distribuce. Zájem je prý také v Austrálii a Británii a připravuje se francouzská verze.

V rámci premiéry zazpívala slovenská zpěvačka Jana Kirschner ukolébavku, kterou v Terezíně napsala matka jednoho ze zachráněných dětí, Ilse Weberová. Wintonovi také zazpíval sbor z dívčí školy Godstowe v hrabství Buckinghamshire. Mezi diváky byl i anglický herec Rupert Graves, který Wintona hrál ve filmu Všichni moji blízcí.