Dvorak Sec Contemporary předkládá umění bez hranic

Praha - Zajímavé srovnání současného vizuálního umění ze střední, východní a jihovýchodní Evropy nabízí nová výstava v galerii Dvorak Sec Contemporary. Expozice předkládá malby, koláže, montáže, fotografie a další objekty od mladých tvůrců z různých koutů starého kontinentu. Výstava v galerii v Dlouhé 15, Praha 1 potrvá od 12. listopadu do 22. prosince.

Kurátoři expozice No borders. Appeal to heaven ke kolektivnímu výstavnímu projektu přizvali mladé umělce z Rakouska, Česka, Slovenska, Maďarska, Chorvatska, Srbska, Rumunska, Ukrajiny a Černé Hory. Z každé z těchto zemí se na výstavě prezentuje alespoň jedna výrazná osobnost tamní umělecké scény. Cílem expozice tak je nabídnout divákům nový pohled na současné umění a zároveň přinést zajímavá srovnání a konfrontace.

„Jde o výstavu z našeho pohledu unikátní. Představuje široké veřejnosti autory, kteří nejsou v České republice příliš známí. Společným tématem mladých výtvarníků je hledání odkazu historie, parafráze děl či rukopisu významných umělců nebo i směrů,“ upozorňuje kurátor výstavy Edmund Čučka.

Z Dvorak Sec Contemporary informuje O. Borůvka (zdroj: ČT24)

Rakušan Martin C. Herbst například své tváře maluje na zakřivené plochy nerezové oceli. Normálně tak vypadají pouze z určitého úhlu. Jeho dílo dle kurátora parafrázuje styl Andyho Warhola. Herbst v minulosti vystavoval například i se slavným Damienem Hirstem.

Účast na výstavě přijala i Dragana Živanovičová z Chorvatska, která své „svalovce“ naopak umisťuje na rozměrná polstrovaná plátna, doménou slovenského výtvarníka Pavola Megyesiho pak je technika air-brush. Hravému rozvíjení minimalistického jazyka se věnuje český výtvarník Petr Dub, rozličné možnosti geometrie „zkoumá“ Rumunka Madalina Lazarová, figurativní minimalistická díla jsou pak doménou zejména Davida Pešaty a ukrajinské umělkyně Niky Kupyrové.

  • No borders / Nika Kupyrova zdroj: ČT24
  • No borders zdroj: ČT24
Vydáno pod