V Plzni začal 6. ročník festivalu Animánie - Podzimní sklizeň 2011

Plzeň - Festival je vyvrcholením celoročního projektu, který se snaží přiblížit filmové animace dětem, pedagogům nebo laické veřejnosti. Mezi hlavní lákadla patří snímek Alois Nebel, který se bude promítat 19. listopadu. Součastí festivalu je i národní přehlídka neprofesionální audiovizuální tvorby, výstava loutek, komiksů nebo možnost vyzkoušet si některé animační techniky.

Festival Animánie - Podzimní sklizeň 2011 nabídne dohromady 17 animovaných filmů. Diváci tak až do příští soboty uvidí jak české tak například i belgické snímky. „Máme připravené také historické okénko nebo archivní snímky, mezi ty patří například Farma zvířat nebo Ukradená vzducholoď,“ řekla produkční Jitka Vrbová.

Zájemci si mohou vyzkoušet například animaci na sklo, jednou z hlavních atrakcí je pak i loutková dílna. Kromě dílen a projekcí nabízí festival také unikátní výstavu, která představuje například loutky a kulisy z filmu Autopohádky. Podle hlavní koordinátory Martiny Voráčkové budou na festivalu k vidění i komiksy, a to například od Báry Šalamounové a Lucie Lomové  nebo od studentů Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Festival vyvrcholí 19. listopadu snímkem Alois Nebel, jehož projekce se zúčastní i samotní autoři filmu.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)