Rammstein se v Praze vyřádili

Praha - Svou hlučnou a ohnivou show dnes po dvou letech od minulé pražské návštěvy publiku ve zcela zaplněné O2 areně před zhruba 15 tisíci diváky opět předvedla populární německá kapela Rammstein. Mohla se cítit skoro jako na domácí půdě: šlo totiž o jeden z prvních koncertů jejich současného turné, které dosud nemohli vidět němečtí fanoušci. Ti nejvíce nedočkaví z nich využili blízkosti české metropole a přijeli si do ní poslechnout své oblíbence.

Podle toho, jak často zněla němčina ve frontě u vchodu i na ploše, a podle nadprůměrné četnosti typických „východoněmeckých“ knírků v auditoriu, mohli posluchači z Německa tvořit nejméně jeho třetinu. Kapele však nadšeně aplaudovali i Češi od samého začátku vystoupení, kdy silně nalíčení muzikanti za triumfální hudby napochodovali přímo napříč publikem, jen pár centimetrů od překvapených diváků, na rampu umístěnou nad hlavami posluchačů. V ruce třímali planoucí pochodeň i vlajku hostitelské země.

Nad hlavami lidí prošli na scénu a zahájili svůj hlučný a zářivý rituál. Nechyběly v něm pro kapelu typické ohnivé jazyky šlehající ke stropu či výbuchy páry, ohně červené i zelené či kytarová sóla na hořící nástroje. V dvouhodinovém bloku kapela zahrála dvě desítky svých hitů.

Produkci obohatily zábavné vložky, třeba když frontman Till Lindemann v kuchařském úboru přivezl obrovský hrnec, v němž si chtěl za pomoci plamenometu při „kanibalské“ písni Mein Teil upéct klávesistu Christiana Lorenze. Přeživší muzikant jindy zase jako přízrak oděný v blýskavém oděvu jako stroj pochodoval po jezdícím pásu. Na blok písní, který kapela zahrála na malém pódiu uprostřed publika, si zase do ženských šatů coby domina ze sadomasochistického salónu převlečený bubeník Christoph Schneider přivedl spoluhráče na vodítku jako své „otroky“. Program koncertu Lindemann zakončil ejakulací pěny z gigantického údu do prvních řad diváků.

V Praze Rammstein naposledy hráli v roce 2009 k vydání desky Liebe ist für alle da (Láska je tu pro všechny) a loni v Ostravě. Současné turné je načasované na vydání výběrového alba Made In Germany 1995-2011 na počátku prosince. Koncertní šňůra pokračuje po Praze do Polska a pak až do konce roku budou Rammstein hrát převážně před německým publikem. V roce 2012 se opět vydají po Evropě.

Vydáno pod