Výběrové řízení v Divadle Komedie jako komedie?

Praha - Výběrové řízení na pronajímatele pražského Divadla Komedie zpochybnili neúspěšní finalisté. Nejsou si prý jisti, zda se vedlo na tak vysoké úrovni a tak promyšleně, jak by si tato prestižní divadelní scéna zasluhovala. K výsledku se přinejmenším rozpačitě vyjádřili i divadelní kritici, které oslovil pořad Kulturama. Hlavní město na výsledku výběrového řízení trvá.

Novým provozovatelem Divadla Komedie bude od příští sezony sdružení Company.cz, které sedmým rokem působí ve Strašnickém divadle. Soubor Pražského komorního divadla Dušana Davida Pařízka končí k 31. červenci příštího roku. Celkem výběrové řízení obeslalo 17 žadatelů, dvě přihlášky byly kvůli formálním nedostatkům vyřazeny. Smlouvu na léta 2012 až 2016 chce město s novým provozovatelem uzavřít do konce ledna 2012.

Do finále se dále dostali režisér a ředitel divadelní společnosti Masopust Štěpán Pácl, občanská sdružení Seagull a Letí a společnost Young Talents. Umělecká šéfka Letí Martina Schlegelová nakonec otevřený dopis nepodepsala.

Jeho signatářům se nelíbí, že podmínky výběrového řízení byly nastaveny obecně, nejednoznačně a nekonkrétně. V zadání nebylo uvedeno, za jakých podmínek bude nový nájemce Divadla Komedie tento prostor provozovat ani zda může počítat s grantem hlavního města. „Komise jasně nedeklarovala, jakým způsobem a podle jakých kritérií bude vybrán vítěz,“ uvádí se v dopise. Výtky neúspěšných žadatelů směřují i k rychlosti, jakou se řízení konalo. Po odkladech bylo vyhlášeno 30. srpna s uzávěrkou 19. října a už 7. listopadu bylo rozhodnuto.

Strašnické divadlo
Zdroj: ČT24

Podle radního pro kulturu Lukáše Kauckého byl konkurz transparentní. S kritikou nesouhlasí, vidí za ní nenaplněné ambice některých neúspěšných účastníků. „Neumím si představit, jak by mohlo být výběrové řízení transparentnější. Spekulace o tom, že jsme byli domluveni, mě mrzí,“ uvedl.

Finalisté chtějí diskutovat

V souvislosti s chystanými výběrovými řízeními na ředitele Švandova divadla a Divadla na Vinohradech apelují kritici postupu magistrátu například na koncepčnost při sestavování komisí. Nemělo by se stát, aby se v ní objevili publicisté či teoretici dlouhodobě preferující některého z uchazečů. „Abychom vyvrátili jakékoliv spekulace, rozšířili jsme komise o další odborníky,“ poznamenal Kaucký.

Podepsaní zástupci obecně prospěšné společnosti Masopust a občanských sdružení Seagull a Young Talents chtějí o svých zkušenostech diskutovat na dnešním podvečerním setkání v Divadle Komedie. Pozvali na ně ředitelku vítězného divadla Company.cz Evu Bergerovou, radního pro kulturu Lukáše Kauckého (ČSSD) a další členy výběrové komise. Byli v ní například kritička Jana Machalická, ředitelka Divadla v Dlouhé Daniela Šálková a teatrologové Vladimír Just a Jan Vedral.

Divadelní kritici o vítězi výběrového řízení:

Komedie má nového provozovatele (zdroj: ČT24)