Praha rokoková

Praha – Jak se žilo Pražanům v druhé polovině 18. století, napoví expozice Pražské rokoko v Clam-Gallasově paláci. Archiválie, móda i umění přiblíží kulturní a společenský život v Praze v neklidné době rozvíjejícího se osvícenství, racionalismu a rozkvětu rokokového stylu.

Časově je výstava ohraničena nástupem Marie Terezie na trůn (1740) a pražskou korunovací Leopolda II (1791). V době hravých a zdobných interiérů – dekorativnost, detail a hravost byly pro rokoko typické – se zásadně změnil život obyvatel Prahy. Formovaly ho tereziánské a josefínské reformy, důležitým mezníkem v pražských dějinách se stal rok 1784, kdy byla spojena čtyři dosud samostatná pražská města pod jeden magistrát.

Výstava poodkrývá atmosféru života Pražanů před více než 250 lety prostřednictvím šesti set exponátů. Základ expozice tvoří předměty každodenního života, nábytek, ošacení, drobné předměty denní potřeby, obrazy, plastiky, grafické listy či knihy. „Zajímavostí jsou skici Josefa Jägera, pražského stavitele a architekta, který se podílel na přestavbě řady paláců na Malé Straně,“ upozornila jedna z autorek výstavy Jaroslava Mendlová.

  • Pražské rokoko autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK
  • Pražské rokoko autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK

Stopy rokoka v architektuře lze najít například na paláci Golz-Kinských na Staroměstském náměstí nebo v Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí. Výstava se ale soustředí především na zachycení interiérů pražských domácností. Součástí je například instalace dobového pánského a dámského pokoje.

„Nechybí ani portréty panovníků, ikonografický materiál, mapování válečných událostí ze 40., 50. let či dokumenty o rozsáhlých povodních z roku 1774. Připomínáme také kulturní život Prahy, včetně hudby a divadla,“ doplnila další z autorek výstavy Pavla Státníková.

Pražské rokoko je volným pokračováním série výstav, kterou Archiv hlavního města Prahy zahájil v roce 2000. Od té doby, i když ne chronologicky, zmapoval například pražskou samosprávu, barokní Prahu či dobu Lucemburků. Aktuální výstava v Clam-Gallasově paláci vznikla ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy, zájemci ji mohou navštívit od 15. listopadu do 22. ledna. Zároveň vychází doprovodná publikace, obsahující třináct odborných studií a více než sto barevných vyobrazení.