Marie Rottrová nechává věci plynout

Praha – Marie Rottrová, která svoji kariéru začínala v 60. letech, nemá ani dnes žádný problém zaplnit sály v Česku ani na Slovensku. V posledním desetiletí úzce spolupracuje s Vítem Sázavským a Zdeňkem Vřešťálem ze skupiny Neřež (bývalý Nerez). Nadšení vyvolalo například její vystoupení na festivalu Rock for People, kde jejím hitům aplaudovaly tisíce lidí, přestože mezi nimi byli příznivci rocku, punku a jiných popu více či méně vzdálených stylů.

Narodila se 13. listopadu 1941 a za svoji čtyřicetiletou kariéru nazpívala více než 600 písní, vydala kolem 20 alb. Úspěch stálice české popmusic tkví i v tom, jak sama řekla, že si vybírá jen skladby, které jí „sedí“ – například Lásko, voníš deštěm. „Je to zvláštní, i když neposlouchám folkové zpěváky, velmi ráda zpívám folkové písničky,“ řekla v rozhovoru pro pořad ČT24 Kulturama Marie Rottrová, která před nedávnem oznámila konec živých koncertů. 

„Kariéra zpěvačky, to se ukončit nedá, bude mě pronásledovat až do konce. Moje poslední turné je vlastně zároveň první. Za celou svoji kariéru jsem takto ucelené turné nikdy nedělala. Je to krásné a musím říct, že si to užívám, a potom, co to skončí, plánuji, že nebudu dělat nic, a to bude také krásné,“ prohlásila evidentně spokojená zpěvačka, která dále v rozhovoru přiznala, že pro ni samotnou byla nejhezčí doba, kdy začínala. „Byly to takové pionýrské doby, kdy i politicky to bylo v letech 1968 a 69 uvolněné. Zpívala jsem hodně anglicky, dělala jsem černošskou soulovou muziku i rockovější věci a hrozně mne to bavilo,“ dodala.

Konec koncertní kariéry Marie Rottrové (zdroj: ČT24)

V březnu 2011 připravila kompilační album s téměř 70 písněmi – Zlatou kolekci 1968/2010. Předtím vyšla retrospektivní deska s názvem Osud mi tě přál s hity, jejichž texty napsala osvědčená Jiřina Fikejzová. Zároveň Rottrová převzala ocenění za prodej 8 000 nosičů alba Stopy, které bylo její první studiovou nahrávkou po osmi letech. „Já nechávám věci plynout, do ničeho se nehrnu,“ řekla zpěvačka k dlouhé nahrávací pauze.

„Ostravská lady soul“ měla vždy šťastnou ruku při přebírání zahraničních skladeb. Jednou z jejích nejznámějších se stala verze písně She's Gone skupiny Black Sabbath, kterou Jaromír Nohavica otextoval jako Lásko, voníš deštěm. Mezi další hity Rottrové patří Kůň bílý, Dívka, která spí jen tak, Markétka, Skořápky ořechů, To mám tak ráda, Večerem zhýčkaná, Měli jsme se potkat dřív, Ten vůz už jel nebo S tím bláznem si nic nezačínej (duet s Pavlem Bobkem).

Někdejší úřednice ze spořitelny vyrůstala na hudbě Arethy Franklinové či Diany Rossové. Zpívat začala v rodné Ostravě s místními kapelami Samuel, Majestic a Flamingo (později Plameňáci). První dlouhohrající desku Rottrová vydala v roce 1970, zpívala na ní s Petrem Němcem. Po jejím úspěchu spolupracovala se všemi velkými tanečními orchestry a textaři oné doby. Z tuzemských autorů považuje za stěžejní spolupráci s Jaroslavem Wykrentem.

V roce 2010 byla uvedena do Síně slávy Akademie populární hudby. V roce 1981 ji časopis Melodie vyhlásil zpěvačkou roku, v anketě Zlatý slavík byla v roce 1971 třetí. Vystupovala také v mnoha televizních pořadech, v 80. letech moderovala pořad Divadélko pod věží, kam si zvala známé osobnosti.

Zpěvačka je dvakrát rozvedená, s druhým manželem žila nějakou dobu v Německu a od kariéry si udělala pětiletou pauzu. Z prvního vztahu má dva dospělé syny, oba jsou úspěšnými hudebními skladateli - Vít je i producentem jejího nového alba Stopy. Syn Martin žije s rodinou v Kanadě. Rottrová, jejímž současným partnerem je o 16 let mladší podnikatel Milan Říha, si užívá také babičkovskou roli. Dva starší vnuci se k její radosti rovněž věnují hudbě.

Vydáno pod