George Michael: Praho, jsi zatraceně úžasná

Praha - Po čtvrt roce se do Prahy vrátila velká postava britské hudební scény George Michael. Zpěvák a skladatel vystoupil v pražské O2 aréně v rámci svého turné Symphonica: The Orchestral Tour. Zahájil ho v srpnu ve Státní opeře Praha.

I tentokráte zpěváka doprovodil Český národní symfonický orchestr. Michael publikum nejprve pozval do klidného symfonického přístavu. Vyplnil ho pomalejšími skladbami a cover verzemi písní svých kolegů muzikantů, třeba Stinga či nedávno zesnulé Amy Winehouseové, které byly upravené pro symfonický orchestr.

V druhé půli koncertu zpěvák fanoušky rozpumpoval osvědčenými a zřejmě i velmi očekávanými hity. „Praho, jsi zatraceně úžasná,“ děkoval několikrát nadšenému publiku osmačtyřicetiletý zpěvák. Jednu skladbu věnoval speciálně české metropoli. Odměnou mu byly nadšené ovace publika, které si jednoho z nejhranějších zpěváků v Británii několikrát povolalo zpátky.

Na koncertě představil i nové skladby, jako je třeba Where I Hope You Are, kterou zpěvák, jenž se hlásí k homosexuální komunitě, napsal pro svého bývalého přítele.

George Michael, který na podzim roku 2010 strávil kvůli řízení pod vlivem marihuany dva měsíce ve vězení, několikrát vyhlásil konec kariéry, letos v květnu ale ohlásil její nový start. „Mám pocit znovu nabité energie po mých nedávných problémech. Nezajímá mě opakování mých dřívějších úspěchů. Teď chci víc prozkoumat taneční hudbu a taky možnosti svého hlasu,“ řekl zpěvák na tiskové konferenci v Londýně před začátkem turné.

Pro svoji současnou šňůru připravil největší hity ze své třicetileté kariéry a současně několik coververzí skladeb dalších popových hvězd v nových aranžích pro symfonický orchestr. „Vzdávám tak hold umělcům, kteří mě ovlivnili v mé hudbě, a které byste možná ani nevěřili, že mám rád a poslouchám,“ vysvětlil.

Reportáž P. Schubertové a L. Klímové (zdroj: ČT24)

Zpěváka nezaměstnává v tuto chvíli pouze turné Symphonica. Čas mezi koncerty totiž využívá pro přípravu nového CD, ze kterého vyšel i nový singl. Jmenuje se True Faith - Pravá víra. Album má vyjít příští rok a i k němu plánuje, nejhranější interpret britských rádií za uplynulých 20 let, světové turné.