Odcházení v Londýně bez Dagmar Havlové

Londýn – V těchto dnech probíhá v Londýně 15. ročník festivalu českého filmu 2011 Made in Prague, který je letos ve znamení filmových adaptací literárních děl českých autorů. Jako hosty festival uvítal režiséry Juraje Herze, Ondřeje Trojana a Jiřího Suchého. Dagmar Havlová měla dnes uvést film Odcházení a zúčastnit se po projekci diskuse s diváky, ale na poslední chvíli se pořadatelům omluvila. Film ale uvede představitel hlavní role Josef Abrhám. České centrum Londýn ve čtyřech londýnských kinech do programu zařadilo čtyři britské premiéry v rámci šestnácti uváděných filmů. Festival se koná 10. – 27. listopadu 2011.

„Havlovo dílo dobře znají v Londýně studenti a profesoři na vysokých školách a díky jeho hrám a knihám všichni britští intelektuálové, ale pokud jde o širší britskou veřejnost, je nutné přiznat, že ta je zaměřena především na americké a britské dramatiky. Nejen Havlovo dílo, ale i ostatních evropských dramatiků jí zůstává tak trochu utajeno. Zda se film Odcházení probojuje do britské distribuce, není zatím jisté, neboť distributoři se především zajímají o velká americká jména. Pokud do anglických kin pronikne dílo z Evropy, je to už velká událost. Možná by se Odcházení dobře prodávalo ve specializovaných prodejnách na DVD,“ informoval ČT24 z Londýna Ivan Kytka. 

Z Londýna informuje Ivan Kytka (zdroj: ČT24)

Festival zahájil režisér Juraj Herz, který uvedl britskou premiéru filmu HABERMANNŮV MLÝN. Dramaturgie festivalu Made in dále nabízí i Herzovu adaptaci knihy Ladislava Fukse SPALOVAČ MRTVOL či jeho zpracování povídky Bohumila Hrabala Sběrné surovosti z 60. let. Šedesátá léta v české kinematografii zastupuje film Jiřího Menzela na motivy knihy Vladislava Vančury ROZMARNÉ LÉTO či film Hynka Bočana NIKDO SE NEBUDE SMÁT vycházející z povídky Milana Kundery publikované v knize Směšné lásky. 

Slavnostní projekce v sobotu 12. listopadu byla věnována městu Praha a britské premiéře filmu OBČANSKÝ PRŮKAZ, kterou uvedl režisér a producent filmu Ondřej Trojan. Současnou českou literaturu vedle Občanského průkazu reprezentuje film režiséra Vladimíra Michálka, O RODIČÍCH A DĚTECH, který je adaptací knihy Emila Hakla.

Herec, skladatel a dramatik Jiří Suchý přijíždí do Londýna uvést britskou premiéru filmu Miloše a Matěje Formana DOBŘE PLACENÁ PROCHÁZKA, který je záznamem úspěšné divadelní inscenace jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, kterou Miloš Forman režíroval na scéně Národního divadla v Praze. 

Program obsahuje také projekci němého filmu BATALION Přemysla Pražského z roku 1927 podle stejnojmenné knihy a hry Josefa Haise Týneckého, který v rámci série němých filmů uváděných prestižním kulturním centrem Barbican hudebně doprovodí Jiří Hradil ze skupiny Tatabojs a Lesní zvěř. Dále britští diváci zažijí filmové setkání s Vladislavem Vančurou, tentokrát coby režisérem a spoluautorem scénáře avantgardního filmu z roku 1934 MARIJKA NEVĚRNICE vycházejícího z literární předlohy Ivana Olbrachta mapující život na Podkarpatské Rusi. Originální filmová hudba skladatele Bohuslava Martinů je dalším důvodem, proč je možné tento film zařadit k vrcholům festivalu. 

Literatura ve filmu se nemůže obejít bez adaptace nejznámější české knihy, Haškova Švejka. V Londýně Haškovi příznivce potěší Švejk ztělesněný vynikajícím Rudolfem Hrušínským v adaptaci Karla Steklého z roku 1959. Děti v sobotu viděly pohádku na motivy Karla Jaromíra Erbena OBUŠKU, Z PYTLE VEN.