A nakonec Zákusek od Dominika Langa

Tábor – Jihočeský Tábor si jako místo své prezentace vybral jeden z pěti finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého Dominik Lang. Zájemce osobně po městě, odkud pochází jeho rodina, provede, především je ale zve na konceptuální Zákusek, který je tečkou za projektem doprovodného programu CJCH 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst.

„Dominik se ve svém díle se často zabývá samotným procesem tvorby, příprava speciálního 'výtvarného' zákusku byla tedy jasnou volbou,“ uvedl k Langově projektu kurátor doprovodného programu Chalupeckého ceny Ondřej Horák.

„Představa takzvaného poživatelného umění navíc zapadá jak do letošních snah o netradiční prezentace všech pěti finalistů, tak i do úvah o podobách současného umění,“ dodal. Způsob představení letošní pětice vychází z myšlenky teoretika a kritika umění Jindřicha Chalupeckého, jehož jméno ocenění pro výtvarné umělce do 35 let nese, že umění se ukazuje lidem a lidé umění.

Kromě společné výstavy v pražském Centru současného umění DOX se tak finalisté představili postupně na pěti místech Česka. Dominik Lang si vybral Tábor, kde má své kořeny. Jeho otec, sochař, byl pro výtvarníka inspirací při vytváření instalace Spící město pro Bienále současného umění v Benátkách. Lang provede účastníky prezentace svými oblíbenými místy v Táboře a doprovodí je komentářem vztahujícím se k historii jeho rodiny.

Dominik Lang / Spící město
Zdroj: ČT24/CJCH

Zákusek uzavírá postupné prezentace finalistů Chalupeckého ceny. Jejich tvorbu mohou ale ještě vidět návštěvníci pražského DOX do 5. ledna na společné výstavě Finále 2011. Vítěz ocenění bude vyhlášen 25. listopadu. Kromě Dominika Langa se letošním laureátem mohou stát Jiří Thýn, Marek Ther, Pavel Sterec a Filip Cenek.

Prezentace Dominika Langa v Táboře se koná dnes od 12:30 v bufetu Gymnázia Pierra de Coubertina. O půl hodiny později začíná na náměstí Fr. Křižíka komentovaná prohlídka Tábora.

Vydáno pod