Milionová krádež: Obrazy Emila Filly ze zámku v Peruci

Peruc (Lounsko) – Na zámku v Peruci na Lounsku zloději ukradli čtyři obrazy kubistického malíře Emila Filly; jejich celková cena se pohybuje údajně mezi 50 až 80 miliony korun. Plátna, která nebyla pojištěna, byla odcizena zřejmě dnes nad ránem, kdy policisté dostali hlášení o vniknutí do objektu.

Původně policisté hovořili o krádeži pěti obrazů, později upřesnili, že zmizela čtyři díla. Vyhlásili po nich celostátní pátrání, upozornili i kolegy v zahraničí. Na místě krádeže jsou stále kriminalisté. „Ještě důkladně zajišťují všechny stopy a celou dokumentaci,“ uvedla mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová. Policie žádá případné svědky, kteří si v okolí zámku mohli všimnout nějakých podezřelých osob či vozidel, třeba i několik dní před vloupáním, ať volají linku 158.

Jaká díla konkrétně byla ukradena, nejprve policisté „z taktických důvodů“ sdělit nechtěla, nakonec ale zveřejnila názvy obrazů i jejich fotografie. Zmizely obrazy Slepec, Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce, Zátiší s mísami ovoce a obraz Žena s kartami. Jejich hodnota je odhadována na několik desítek milionů korun.

O krádež Fillových děl se zloději nepokusili poprvé – dvojnásobný pokus o jejich zcizení na počátku 90. let se ale policii podařilo zmařit –, poprvé ovšem úspěšně. Zloději zřejmě přesně věděli, o které mají obrazy zájem. Celá sbírka byla uložena v místnostech bez kamerového systému. Alarm se spustil po čtvrté hodině ráno, policie na místo dorazila do deseti minut, zloději i s obrazy ale už byli pryč. 

Síň Emila Filly, vybavená původním mobiliářem s ukázkami z umělcovy tvorby a sbírek, se nachází v jižním křídle peruckého zámku. Výtvarník tuto část obýval po roce 1945, maloval především okolní krajinu Českého středohoří. Peruc si zřejmě zamiloval, protože odkázal část svého díla ve své závěti pod podmínkou, že budou vystavena právě zde. V roce 1963 na zámku zřídilo Národní muzeum v Praze pamětní síň.

Galerie je veřejnosti přístupná po celý rok. Obrazy významného malíře jsou asi v pěti místnostech. „Docela mě ta krádež překvapila, měli to dobře zabezpečené,“ uvedl perucký starosta Antonín Lanc. Prý si nepamatuje, že by v minulosti z objektu nějaké výtvarné dílo zmizelo. „Ztratil se tu a tam okap ze zámku nebo nějaké železo, ale umění nikdy,“ tvrdí.  

Majitelem zámku jsou Britové. „Zámek jsme prodali už před pěti lety i s věcným břemenem, kterým je právě Galerie Emila Filly,“ vysvětlil Lanc. Galerii v Peruci provozuje stejně jako v minulosti Galerie Benedikta Rejta v Lounech. Ta nyní zjišťuje škody. Ukradené obrazy nebyly pojištěny. „Kraj rozhoduje o tom, která díla pojistit, ale obecně lze říci, že pojistit umělecká díla je velký problém. Cena se odvíjí od toho, kdo je autorem, platí se denně dvě až pět promile z pojistné částky. Nemohli bychom si dovolit pojistit celou sbírku,“ vysvětlila ředitelka lounské galerie Alica Štefančiková.

Pamětní síň Emila Filly bude pro veřejnost na dobu neurčitou uzavřena. Obrazy významného malíře se možná do Peruce už ani nevrátí, kdy a kde je budou lidé moci znovu vidět, jasné není. „Stěhujeme všechna díla pryč. Situace na zámku je špatná, neteče voda, objekt chátrá, nyní už není důvod je tam nechávat,“ domnívá se Štefančiková. Galerie s ohledem na bezpečnost nebude uvádět, kde budou obrazy uloženy.

Díla Emila Filly (1882-1953) patří k nejdráže prodávaným obrazům na aukcích v České republice. Nejvyšší ceny z jeho tvorby dosáhlo v roce 2010 Zátiší s lahví Cherry, které bylo vydraženo za 16,25 milionu korun (bez aukční přirážky) a je na pátém místě v žebříčku nejdražších obrazů prodaných v ČR.

Zámek v Peruci, odkud byly ukradeny obrazy Emila Filly
Zdroj: Miroslav Rada/ČTK

Výběr největších krádeží uměleckých děl u nás za posledních 11 let:

2. března 2000 - Z domku v Českém Těšíně byly odcizeny obrazy Josefa Čapka a Emila Filly. Policie je našla v červenci 2002 ve vile kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře.

8. března 2001 - Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem přišla o obraz Jana Zrzavého Máří Magdaléna za tři miliony korun. Policie zadržela dva podezřelé, jeden prozradil úkryt díla. To se tak po 11 měsících vrátilo do galerie.

13. září 2001 - Olejomalbu Egona Schieleho za několik milionů korun ukradl v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru jeden z návštěvníků. Policisté dílo po roce vypátrali.

29. července 2002 - Krádež obrazu Marka Chagalla Jákobův žebřík v ceně zhruba 21 milionů korun z galerie Zlatá husa oznámil tehdejší šéf televize Nova Vladimír Železný. Podle dostupných informací se pachatele dodnes nepodařilo vypátrat.

24. února 2008 - V Praze 6 byly majiteli ukradeny tři obrazy Václava Špály, jejichž hodnota byla řádově desítky milionů korun. Po třech měsících policisté díla zajistili při jejich prodeji v Praze.

10. listopadu 2008 - Z muzea v Novém Bydžově na Královéhradecku ukradl lupič dva obrazy Zrzavého a Špály. Odnesl si i historické knihy a mince. V roce 2009 policie pachatele zatkla a předměty zajistila.

13. března 2011 - Z expozice Uměleckoprůmyslového muzea v Praze byla ukradena fotografie Františka Drtikola nazvaná Vlna. Její pojistná hodnota byla zhruba 1,25 milionu korun. Dílo, které se někdo pokusil prodat v Kalifornii, předali kriminalisté muzeu koncem března.