Bulvární brutalita o podobách lásky

Praha – Čím urputněji se snaží být normální, tím jsou šílenější… Hru současného britského autora Dennise Kellyho o lásce v mnoha jejích podobách uvádí v české premiéře pražské Divadlo v Dlouhé.

„Krutou komedii“ Láska a peníze tvoří několik příběhů, které se prolínají. Navíc je děj vyprávěn pozpátku. Jess je posedlá nakupováním, ale taky ji zajímá buddhismus. David splácí Jessiny obrovské dluhy, a přitom by si rád pro sebe pořídil nové Audi. Dva starší manželé nemohou vystát pohled na okázalý pomník přistěhovalců, který zastiňuje hrob jejich dcery…

„Ukazuje postavy, které jsou – i přesto, že se tváří, že tomu tak není – plny deziluze a životních proher,“ říká o Kellyho hře režisér Jan Mikulášek. Jediný způsob, jakým se dovedou realizovat, je násilí a agrese.

„Kelly je záludný v tom, že násilí a to, co je bolavé, nikdy neukazuje přímo, je to někde pod povrchem,“ upozorňuje Helena Dvořáková, představitelka Jess. Britský dramatik debutoval v roce 2002, tedy až po třicítce, hrou Bílé prase. Zviditelnil se však až o rok později hrou Debris, v Praze ji uvedlo Dejvické divadlo.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Podle dramaturga Štěpána Otčenáška z Divadla v Dlouhé Kellyho dramatické texty šokovaly zobrazením či popisem násilí, i když jen verbalizovaného, nikoliv předvedeného. „Pojmenoval jsem si to jako bulvární brutalitu,“ uvedl například v souvislosti s hrou Láska a peníze herec Miloslav König, který ztvárnil Davida. V inscenaci se objeví také Magdalena Zimová, Jan Vondráček, Marie Turková, Klára Sedláčková-Oltová, Jan Meduna a Miroslav Hanuš.

Premiéru měla hra Lásky a peníze 16. listopadu, v den, kdy si umělecký tým Divadla v Dlouhé připomněl patnáct let činnosti v tomto prostoru. Nejbližší reprízy v zrekonstruovaném divadle jsou plánovány na 21. 11., 2., 12. a 27. 12.

Vydáno pod