Twilight sága: Rozbřesk – 1. část aneb těhotná s upírem

To, co zplodili, už nebude ovládat svoji žízeň. Je to zabiják, který bude lovit, aby ji uhasil. Přibrzdit ho může jen čerstvá krev a nebude to krev zvířete. Láme jí kosti a drtí ji zevnitř. Lidské tělo se tomuto plodu, jenž vznikl ze spojení s temnotou, nemůže ubránit. Je třeba to z ní vyndat a zabít – dřív, než to zabije ji. Nesmrtelné upíří dítě s rudým zábleskem v oku a nabroušenými mléčnými špičáky musí být zničeno a vůbec nejlepší by bylo, kdyby se vůbec nenarodilo. Jenomže vykládejte to Belle Swanové a Edwardovi Cullenovi, kteří si po třech dílech a tři sta šedesáti jedné minutě filmového namlouvání (kdy k tomu všechno směřovalo) - konečně vrzli, což nezůstalo bez fatálních následků.

Upíří romance, kde tvrdí muziku vlkodlaci a stejně přitažlivá jako ujetá (a až do Rozbřesku neukojená) Kristen Stewartová, okolo níž se motá k sežrání vyšisovaný nemrtvý platonik Robert Pattinson a bez trika často pobíhající nabušený vlkodlak Taylor Lautner, se stala fenoménem, za kterým táhnou miliony teenagerů, vzrušených a zvlhlých představou zakázané lásky, která navzdory všem jde stejně svojí vlastní cestou.

Projekt stejně blbý…

… jako se přesně strefující do toho, co je v rámci cílové skupiny „cool“, má tak trochu půdorys Rodriguezova nářezu Od soumraku do úsvitu.  

Ve Stmívání (2008) se za doprovodu užvaněného blábolení o lásce (nebo o čem?) a utahaných scén, které nikam nevedou, Edward a Bella na střední ve Forksu seznámili, a protože zjistili, že jsou oba tak trochu jiní než ostatní, dali se dohromady. Pubertální publikum tuhle udici spolklo, a tak tu do roka a do dne byla dvojka, Twilight sága: Nový měsíc (2009), ještě uplkanější a prázdnější než jednička, navzdory tomu, že tentokrát Bella probírá svá dětská traumata (byť se již chystá na oslavu svých osmnáctin), ještě navíc se spřízněným vlkodlakem Jakobem Blackem, který by evidentně taky rád (a kdyby to vyšlo, navíc by vyběhl s upírem, kterého fakt nemusí). Brakové nimrání v nenaplněných citech pokračovalo trojkou, která nepřekročila dementní stín série: Twilight sága: Zatmění (2010) vytváří ze seskupení - nadržená Bella, zamilovaný upír a ke koitu vždy připravený vlkodlak - potenciální švédskou trojku, která to ale musí nejdřív znovu sem a tam pořádně probrat (takže k žádné kloudné akci v posteli tradičně zase nedojde).

  • Twilight sága: Rozbřesk - 1. část zdroj: Bontonfilm
  • Twilight sága: Rozbřesk - 1. část zdroj: Bontonfilm

Řídký příběh, který se tváří jako hustá love story, konečně dospívá do finále. Jenomže úlevné čekání na konec střídá vzápětí brutální informace, že tento byl (abychom si to ještě užili) rozdělen do dvou částí, z nichž ta první právě přichází do kin. Zásadní rozdíl mezi touto závěrečnou kreací, která prázdným plkáním již zmožené protagonisty konečně dovede do postele, je více než v dokonaném obcování s upírem v tom, že zatímco jednička přišla na nějakých třicet sedm milionů dolarů, do první části Rozbřesku producenti velkoryse vrazili téměř sto třicet. A tvůrci si dali hodně záležet na tom, aby to na výsledku nebylo příliš vidět, což se jim docela povedlo.

Buď zemře, nebo ji to změní

V každém případě ale dá tahle epizoda Belle pořádně zabrat, i když dosáhla toho, co vlastně celou dobu chtěla. Chystá se její vyčekaná svatba s Edwardem, což je vítaná příležitost, jak zabít půl hodinu naředěného finále, v níž se jí milovaný upír přizná, že kdysi poznal, co je to lovit a ochutnat lidskou krev, takže už o něm ví vše a může se klidně oddat intenzivní líbačce před oltářem (která je nakumulovaným erotickým potenciálem všech předchozích dílů). Po nezbytných kydech (stvrzujících příslušnost k Twilight sérii), typu „poznal jsem někoho, komu mohu odhalit svoji duši“ nebo „žádná doba strávená s tebou nebude dost dlouhá“, táta Charlie dementně konstatuje, že Edward bude dobrý manžel a mladí vyrážejí na svatební cestu.

Čeká je malebný ostrov nedaleko Ria, na ostrově luxusní bungalov a v bungalovu bělostná postel, kde Bella zažije luxusní mimozemskou soulož. Říkal jsem Bella, a nikoli filmový divák, který se až sem pročekal třemi ukecanými epizodami (kde došlo tak leda ke žmoulání rukou, protože i nevinný necking byl zakázanou technikou) a třemi roky planých diskusí, jaké to bude, až si to ti dva rozdají. Ti, kdo si od soulože s upírem slibovali výživný inspirativní zážitek (který by případně mohl vylepšit i jejich techniku), dostanou podpásový mix záběrů na záda Roberta Pattinsona, rozlámanou postel a pár modřin na Bellině předloktí (nebo kde), čímž je zajištěna přístupnost klíčového diváckého segmentu od 12 let a končí selanka (a také zhruba polovina stopáže).

Po pár dnech se totiž ukáže, že Bella je v upířím jináči, který, zdá se, míní dotáhnout do konce, čímž vytočí vlkodlaky, rozhodí upíří komunitu, zásadně ohrozí svůj lidský život a znovu proti sobě postaví Edwarda a Jacoba.

Je to silné a roste to - co je to?

Nikdo to neví, protože to zatím ještě nikdo nezkusil. Ale jak plyne z rafinované upoutávky na druhou část (skryté v závěrečných titulcích), pravděpodobně to leckdo bude hodně chtít! Takže bude nutné na tuhle ptákovinu ještě jednou zajít, protože když už jsme to s ní tak dlouho vydrželi, je třeba zjistit, jak to dopadne.

  • Kristen Stewartová a Robert Pattinson zdroj: Bontonfilm
  • Kristen Stewartová a Robert Pattinson zdroj: Bontonfilm

Z hlediska produkce se rozdělením závěrečného Rozbřesku na dvě části (podle vzoru Harryho Pottera) zřejmě prodá více vstupenek i popcornu. Co na tom, že filmové vyprávění dostane na zadek, protože už takhle je často o ničem, takže každé další nastavení produkuje i další plonkové minuty stopáže. Vcelku bezpečně se o ně od počátku stará scenáristka Melissa Rosenbergová, na jejímž unyle mdlém textu si vylámali zuby již tři předchozí režiséři, a nejinak je tomu i v případě docela zručného a oceňovaného Billa Condona (Kinsey, Dreamgirsl), který usedl do režijního křesla Rozbřesku. Je totiž zřejmé, že nikdo po něm nechce nic jiného, než aby disciplinovaně a téměř „doslovně“ zopakoval předchozí, tj. naplnil očekávané, neboť celý Twilight je něco jako:

Kontinuální repetice na téma dospívání

A tak se znovu pracuje s triviálními, myšlenkově chudými a vyprázdněnými dialogy, které deklamují herci toporně vedeni dikcí brakové love story, která ovšem (zejména dívčí část) pubertálního publika uvádí do transu a přivádí k opakovanému kolektivním orgasmu, otřásajícím multiplexem. V závěru sice Condon zatlačí na akční pilu (ale jako by to dělal jen z povinnosti). Výživně aranžuje i scénu bolestného porodu, ale vlastně je tak nějak jedno, o co usiluje, neboť princip Twilightu funguje již jakoby nezávisle, v duchu Kantovy „Ding an sich“ (věci o sobě), a děvčata, která dosud čekají na svoji první menstruaci, budou stejně celá pryč hlavně z toho, že to Bella konečně nedostala.

I ústřední herecké trio se dál poslušně pinoží v zajetých kolejích, aby nenarušilo psychickou rovnováhu svého fanklubu. Kristen Stewartová je příjemné sexy děvče (jemuž ovšem gravidita s upírem na kráse rozhodně nepřidá), na které se můžeme určitě těšit v nějaké normálnější roli, Robert Pattinson již jde poněkud na nervy, neboť latentně vypadá jako někdo, kdo právě vstal z rakve, a herecký slabingr Taylor Lautner, jenž je výmluvnější v podobě digitálního vlka než jako postava s lidskými rysy, by se pro oživení občas mohl zmutovat třeba do veverky. Zbývající herecký sbor tradičně postává okolo a střídavě pláče, tleská a vrhá významné pohledy, což mu jde, neboť to má natrénováno z předchozích epizod. Kdyby všichni udělali ještě o jeden dva ujeté úkroky bokem více, mohlo to být legrační a „edwoodovsky“ úchylné – to, jak to všichni berou smrtelně vážně, však činí z Rozbřesku nudné kalné ráno, kdy se vám chce zavřít oči a zbytek prospat.

Je klika, že každá sága musí jednou skončit, což v tomto případě jedni obrečí (ale přežijí) a druzí přivítají jako úlevné zjištění, že už nám dál nebude pít krev a vysávat poslední zbytky těžce zkoušené tolerance. Kruh se (sice nadvakrát) ale neodvolatelně uzavírá a mě napadají již jen dvě okrajové otázky: Proč se takovéhle věci vůbec točí a proč upíři povinně nepoužívají kondom?

THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN – PART 1. USA 2011, 111 min., české titulky, od 12 let. Režie: Bill Condon. Scénář: Melissa Rosenbergová (podle románu Stephenie Meyerové). Kamera: Guillermo Navarro. Hudba: Carter Burwell. Hrají: Robert Pattinson (Edward Cullen), Kristen Stewartová (Bella Swanová), Tailor Lautner (Jacob Black), Billy Burke (Charlie Swan), Sarah Clarkeová (Renée), Peter Facinelli (Carlisle Cullen). V kinech od 17. listopadu 2011.