Skrblíka Rodena straší Chýlková i Koller

Praha – Vánoční koleda, povídka Charlese Dickense, byla od poloviny 19. století, kdy poprvé vyšla, inspirací pro mnohá zpracování. Naposledy třeba filmového ve snímku Roberta Zemeckise s Jimem Carreym v roli skrblíka Scroogea. Lehce hororový příběh přímo na míru hlavním představitelům zpracoval i režisér Ondřej Sokol. Vánoční koleda s Karlem Rodenem, Ivanou Chýlkovou nebo Davidem Kollerem má premiéru dnes večer v pražském Divadle Hybernia.

Podle Sokolova scénáře a v jeho režii vzniklo na motivy povídky Charlese Dickense představení na pomezí divadla, koncertu a muzikálu. „Jsem šťastný, že jsme docílili něčeho ne úplně běžného. Dickensova povídka je zpracovaná pro Karla Rodena, Ivanu Chýlkovou a tři úžasné zpěváky,“ uvedl Sokol.

V inscenaci počítá s obrazovým vyjádřením i hudbou, čtení dvaceti stran knihy prý nahradí jedna písnička nebo čtyři salta - součástí představení mají být také akrobaté a kouzelnické triky.  

Příběh se odehrává ve vánočním Londýně první poloviny 19. století. Diváci se stanou svědky přeměny mrzoutského nelidy a lakoty Scrooga, kterému se během Štědrého dne postupně zjeví čtyři duchové. V roli duchů Vánoc se představí herečka Ivana Chýlková (v alternaci s Hanou Seidlovou), slovenská šansonová zpěvačka Szidi Tobias a sólistka Státní opery Praha Marina Vyskvorkina. Role ducha Jacoba Marleyho, který varuje hlavního hrdinu před smrtí v osamělosti, pokud se nezmění, je připravena pro Davida Kollera. Ti všichni budou na jevišti Hybernie i zpívat, představitele Scroogea Karla Rodena publikum ale zpívat neuslyší.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

„Mám Vánoce rád, kvůli dětem a atmosféře. Ale chtěl jsem vždycky hodně pracovat, abych se nemusel zúčastnit honu vytvořeného předvánoční masírkou,“ přiznal exfrontman kapely Lucie David Koller. Nabídky na napsání muzikálu nebo účinkování v něm dostal prý už několikrát, zaujala ho ale až Vánoční koleda. „Výběr lidí a vůbec celý soubor mi přišel zabijácký, říkal jsem si, že to nemůže dopadnout špatně. Navíc je to s živou kapelou, žádný karaoke muzikál,“ vysvětlil.

Vánoční koleda – přání Merry Christmas mimochodem pochází právě z Dickensovy povídky – se bude v Hybernii hrát až do Silvestra. „Nejsem zrovna někdo, kdo by podléhal vánočním klišé. Bavily mě na tom ty hrozné věci, Vánoční koleda je poměrně horor, ale docílili jsme toho, že obyčejné vánoční obrazy fungují, jak mají. Prohrabali jsme se přes nánosy hrůz k něčemu základnímu, o čem Vánoce třeba jsou,“ zve malé i velké diváky na některou z repríz Ondřej Sokol.

  • Karel Roden (Scrooge) autor: Lenka Hatašová, zdroj: Studio DVA
  • Szidi Tobias (Duch minulých Vánoc) autor: Lenka Hatašová, zdroj: Studio DVA

Speciální vánoční projekt chystá také pražské Divadlo Broadway. 30. listopadu by zde měl mít premiéru muzikál Vánoční zázrak s podtitulem Sliby se maj plnit o Vánocích, který chystá autor stejnojmenné písně Janek Ledecký.