Radní Ostravy odvolali ředitele Janáčkovy filharmonie

Ostrava - Ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava (JFO) Peter Krajniak byl odvolán z funkce. Orchestr dočasně povede Jan Hališka, který filharmonii už dříve řídil. Informovala o tom mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Krajniak řekl, že jej odvolání překvapilo. Minulý týden sám odvolal z funkce kvůli ztrátě důvěry šéfdirigenta Theodora Kuchara.

Primátorova náměstkyně Simona Piperková uvedla, že důvody odvolání ředitele JFO byly zejména ekonomické. „Již delší dobu je upozorňován na to, že je třeba plnit jistá kritéria hospodaření. Tendence z posledních tří let je klesající počet koncertů, prodaných vstupenek, klesající návštěvnost a samozřejmě snižující se soběstačnost organizace, která v tuto chvíli jako jediná filharmonie v republice nedostala grant ministerstva kultury,“ řekla Piperková. Ani poslední aktuální údaje podle ní nenaznačují, že by se tento trend měl změnit.

„Pan Krajniak měl dnes radě nastínit další vývoj filharmonie v následném období po odvolání šéfdirigenta Kuchara. Nepřesvědčil radu o tom, že by jeho další fungování mělo na činnost filharmonie pozitivní vliv,“ řekla Piperková. Náměstek primátora Dalibor Madej doplnil, že rada o odvolání ředitele JFO rozhodla jednohlasně.

Odvoláním Krajniaka vyvrcholily spory uvnitř filharmonie

V minulých dnech si na ředitele stěžovali zástupci odborové organizace. „Odbory se obracejí na zřizovatele, protože údajně není možné komunikovat s ředitelem. Úloha zřizovatele ale není dělat arbitra ve své organizaci. Ředitel měl tyto problémy řešit nebo minimálně na ně upozornit,“ řekla náměstkyně. Krajniak odvolání nečekal. „Postup rady mě překvapil,“ řek. Vyjadřovat se ke svému odchodu a důvodech nechtěl. „Je to na delší dobu. Nemůžu celý příběh shrnout do pěti minut,“ řekl pouze. Dodal však, že za všemi kroky, které ve vedení JFO udělal, si stojí.

Bývalý šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava Theodor Kuchar
Zdroj: ČT24

Orchestr povede do výběru nového ředitele český violoncellista, komorní hráč, hudební pedagog a manažer Jan Hališka. Ten vystupoval jako sólista po celém světě, na konzervatořích i vysokých školách vyučoval hře na violoncello. Ředitelem JFO už byl v letech 1995 až 2004. Výběrové řízení na nového ředitele vyhlásí městská rada pravděpodobně na jaře.

Hališkovým úkolem bude situaci ve filharmonii stabilizovat 

„Moje úloha bude v podstatě jediná: najít trvalého, zkušeného a výkonného ředitele filharmonie. Samozřejmě zároveň musím okamžitě dělat opatření i v ekonomické oblasti. Vím, že počet projektů filharmonie trvale klesá a vytíženost orchestru je velice nízká. To lidově řečeno znamená začít hledat práci,“ řekl Hališka. Orchestr podle něj musí co nejdřív začít fungovat ekonomičtěji než dosud. „S tím souvisí i významné projekty, jako koncerty na velkých festivalech a zahraniční zájezdy, kterých kdysi bylo podstatně více. Tyto projekty jsou schopny významně posílit příjmovou složku rozpočtu,“ řekl Hališka.

Bude muset také řešit problém kolem nového šéfdirigenta. Místo Kuchara by měl nastoupit korejský umělec Jong Či-i. „Věřím, že tento krok, který bude pro filharmonii ekonomicky i kulturně přínosný, nové vedení dokončí,“ řekl odvolaný ředitel. Krajniak podle Piperkové s dirigentem uzavřel smlouvu na dva roky, která začne platit 1. července 2012.

Hališka ale tohoto dirigenta nepovažuje za dostatečně kvalitního. „Myslím si, že to není dirigent toho formátu, který by měl reprezentovat hudební kulturu Ostravy. Také od členů orchestru vím, že je to dirigent průměrný, že nemá patřičnou jiskru,“ řekl Hališka. Uvedl, že situaci bude zřejmě muset řešit s právním oddělením magistrátu.