Tonya Graves - nejsladší sousto podzimu

Dlouhých jedenáct let převracela Tonya Graves v hlavě myšlenku na vlastní sólovou desku. Své nápady realizovala až letos v září, výsledek ale stojí za to. Debutovka I’m the Only Me je směsicí moderních tanečních zvuků, která sklidila i pochvalná slova kritiků. To by bylo, kdyby se takové album nedočkalo křtu…

Není rodinnějšího klubu než Jazz Dock. Ideální místo na to, pozvat své přátele a přezpívat jim svůj repertoár. Věci se ovšem komplikují, pokud těch známých pozvete až moc a k tomu prodáváte lístky i ostatním fandům. Klub se tedy v pondělí večer přeměnil v plechovku na sardinky. Skromné pódium schovalo už i tak miniaturní zpěvačku mezi hlavy prvních řad, tudíž publikum vzadu ani nemohlo obdivovat její pastelově modré šaty se zlatými ornamenty. Muselo zkrátka oželit celou vizuální složku.

Členka skupiny Monkey Business se svou prvotinou u nás dokázala to, o co se léta snaží zástup tuctových popových děv. Skladby jsou svěží, moderní a dospělé zároveň. Písně naživo sice tentokrát postrádaly pověstný drajv, to se však dá vzhledem k absenci studiových „udělátek“ pochopit. Tonya ale show postavila na svém sytém hlasu a osobním charismatu, takže to nakonec zas tak nevadilo.  

Je totiž bavič každým coulem. Ať už děkuje svým dětem za to, že poslušně spí, aby ona mohla slavit, nebo když nonšalantně zametá podlahu a ještě u toho stačí zpívat cover slavné písně I’m Too Sexy. Nemohla chybět ani pověstná „činsglish“ natožpak klasické „ksichty“. Obecenstvo měla Tonya rázem v kapse.

Klávesista se sice z každého tónu radoval jak dítě v cukrárně, večer ale tak hladce neprobíhal. Rodilá Newyorčanka řešila problém se šumem v odposlechu a hlasitost mikrofonu kolikrát hravě přehlušily doprovodné nástroje. Příchozí navíc zápasili s částečnou strnulostí, což napravil až duet Keeper s Kryštofem Michalem, frontmanem kapely Support Lesbiens a zároveň kmotrem nahrávky. Křest proběhl ryze nestandardně – stříbrný kotouč zasypaly krystaly cukru, což z něj učinilo „nejsladší záležitost na podzimním trhu“.

Potěší i fakt, že Tonya umí zazpívat oduševnělou baladu, jakou je By Your Side, a pak v klidu přehodit výhybku na taneční pecku Megastar. Graves je zkrátka hvězda a český hudební průmysl může být jedině rád, že se před několika lety z dovolené v Česku už nikdy nevrátila.

Co akci ale přeci jen chybělo? Možná slavnostnější a rozjařenější atmosféra, která se k povaze I’m The Only Me hodí víc než poklidná přátelská sešlost.