Umělec vstoupil do amerických kin

Los Angeles – Éru němých snímků přináší zpět film Umělec, který včera vstoupil do amerických kin. Pomocí černobílých obrázků a bez jediného slova popisuje zlatou dobu Hollywoodu konce dvacátých let. Retro film, který se snaží vytvořit alternativu k stále robustnějším mainstreamovým filmům, získal uznání už na festivalu v Cannes.

Atmosféru velkolepé premiéry v Beverly Hills naladila dobová auta z 30. let. Snímek The Artist se totiž odehrává v době, kdy filmové hvězdy ještě nemluvily a vše stálo pouze na jejich gestech. A stejnou výzvu měli i současní herci, celý film je totiž bez jediného dialogu. „Jen vůbec hrát v černobílém filmu z 30. let byla pro mě unikátní zkušenost. Byla to pro mě pocta, nebylo to těžší než jiná práce,“ říká herečka Beranice Bejová, představitelka Peppy Miller.

Podle herce Jamese Cromwella je film výjimečný nejenom proto, že je němý a černobílý. „Ten film je skutečné umělecké dílo, není to jen běžný produkt se světoznámými herci,“ dodává. Snímek chce ukázat, že i retro film se dnes může prosadit mezi 3D spektákly. „Pokusil jsem se udělat jednoduchý, komplexní příběh. Jsem fanoušek starých filmů, už dlouho jsem chtěl podobný film natočit, takže to pro mě bylo docela příjemná práce,“ podotýká režisér Michel Hazanavicius.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Podobně jako filmy ve 20. a 30. letech je i film The Artist melodramatem s komediálními prvky. Snímek získal i nominaci na nejlepší evropský film, čeští distributoři ale zatím jeho uvedení neplánují.