Fillův obraz z kauzy Diag Human převzala Moravská galerie

Brno - Jeden z obrazů zabavených v Rakousku, Dvě ženy od Emila Filly, převzala Moravská galerie v Brně. Umělecká díla z České republiky zapůjčená do Vídně si firma Diag Human nárokovala jako finanční odškodnění na českém státu. S požadavkem na exekuci českého majetku pro uspokojení pohledávky za 24 milionů korun však v Rakousku neuspěla. Spor mezi státem a Diag Human trvá už od první poloviny devadesátých let, stát měl tehdy společnost poškodit při tendru na zpracovatele krevní plazmy.

Kubo-expresionistická olejomalba Emila Filly Dvě ženy (1913) patří do sbírek Moravské galerie v Brně. Pracovníci galerie neskrývají radost, že se jim vzácný obraz po sedmi měsících vrátil zpět. Zatím ho nechávají uložený v transportní krabici, aby se aklimatizoval, vystavit ho však plánují už zítra. Obraz Vincence Beneše Tanečnice (1912) a bronzová plastika Otto Gutfreunda Objetí (1914) se vrátí do Národní galerie v Praze.

Zabavená výtvarná díla se z Vídně do České republiky vrátila v úterý večer. Jejich převoz se uskutečnil v přísném utajení a provázela jej náročná bezpečnostní opatření, na hraniční přechod v Mikulově dorazila před 23. hodinou. Firma Diag Human hodlá podat stížnost k soudu s vyšší instancí, Česká republika podle ní dnes i s úroky dluží společnosti asi 10 miliard korun.

Reportáž Pavly Sedliské a Petra Malého (zdroj: ČT24)

O vydání dvojice obrazů od Emila Filly a Vincence Beneše a bronzovou plastiku Otty Gutfreunda rozhodla údajně ředitelka vídeňského muzea Belvedere na základě rozhodnutí vídeňského zemského soudu z minulého týdne, jenž označil dříve nařízenou exekuci za nicotnou.

Od letošního jara ministerstvo kultury (MK) nedovoluje kvůli obavám z exekučních nároků Diag Human vyvážet umělecká díla na světové výstavy. Resort tak za půl roku přišel o téměř 1,2 milionu korun, uvedl Český rozhlas - Radiožurnál. Do této částky nejsou započteny náklady zahraničních partnerských institucí. Mluvčí MK Stanislav Brunclík Radiožurnálu řekl, že mimo finančních ztrát došlo také k poškození dobrého jména Česka, které zatím bez problémů své umění do světa vyváželo.

Letos a v příštím roce mělo být na velké světové výstavy zapůjčeno až 1 149 uměleckých děl patřících České republice. Kvůli zákazu vývozu obrazů i soch tak utrpělo 58 mezinárodních projektů, mimo jiné v Londýně, Houstonu nebo Paříži. Některé výstavy byly bez českých zápůjček dokonce zrušeny.