Úspěch je vždy nejistý

Praha – Dramatik a režisér Petr Zelenka napsal pro Novou scénu Národního divadla zábavnou moralitu o boji s nadnárodní farmaceutickou korporací, znovunalezení dávno ztraceného přátelství a mnoha podobách lásky. Ohrožené druhy, jak zní název hry, jsou všichni ti, kteří i přes zuřivou snahu nemají úspěch, a proto pro společnost jako by ani nebyli.

Hru ze současného světa reklamy Zelenka v Národním divadle i režíruje. „V životě jsem neviděl tolik zmatených lidí jako v reklamním průmyslu, jsou ze své podstaty vykolejení. Nevědí čeho dosáhnout, a když něčeho dosáhnou, tak nevědí, jestli je to to pravé,“ tvrdí Zelenka.

„Úspěch a neúspěch jsou těsně vedle sebe a neustále se střídají. Nemáte čas užít si úspěch, protože se bojíte, že nebude pokračovat,“ dodává. Filmový svět je podle něho nejasný stejně jako ten reklamní. „Nejasný v tom, že nevíte, jestli máte úspěch, nebo ne,“ upřesnil.

V Národním divadle nazkoušel svou hru ve své režii poprvé – a nejasno je podle něho i v tom, jestli „dobytí“ zlaté kapličky považovat za úspěch. „Nevíme, jestli režírovat v Národním divadle je pocta, nebo ostuda. Protože ND je spojeno s institucí, je to ten moloch a má pořád v sobě cosi trošku pejorativního. A zároveň za posledních deset nebo osm let je mi repertoár v ND docela blízký, takže to vnímám spíš jako poctu,“ přiznává nakonec.

Zelenku divadelníka i filmaře (Knoflíkáři, Rok ďábla, Karamazovi) spojuje smysl pro absurdnost banálních situací a ironický, někdy až poťouchlý humor. Nechybí ani v Ohrožených druzích, kde hlavní hrdina bojuje s nekonečnou, ale nakonec vlastně směšnou mocí nadnárodní společnosti.

Uznávaný fotograf je osloven mladými začínajícími kreativci ke spolupráci na propagační kampani. I přes určitý odstup ve vztahu k reklamnímu průmyslu, jejich nadšení podlehne a pustí se do práce. Z kampaně se ale stane aktivistický boj a z přátelství vyřizování účtů. Hra se zabývá tématem vztahu umělce a (mediální) reality a také otázkou, co je třeba více ctít: morální zásady, nebo přátelství?

Premiéru mají Ohrožené druhy 24. listopadu, první repríza je plánována na 13. prosince další až v novém roce. Na jevišti se objeví Jiří Štěpnička, Igor Bareš, Miluše Šplechtová, Sabina Králová, Jan Dolanský a hostující Michal Kern.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

O převeden hry na filmové plátno – jako v případě Příběhů obyčejného šílenství – Zelenka prý neuvažuje. „Hra obsahuje některé divadelní postupy, které by se na plátno přenášely těžko, a myslím, že i to téma ve filmu by bylo těžké. Divadlo ještě pořád umožňuje zpracovat v podstatě vážné věci, byť se o to snažím zábavnou formou,“ vysvětlil.