Advent na hradech a zámcích: koncerty i punč

Praha – Na koncertech, ve svátečně vyzdobených expozicích, při kostýmovaných prohlídkách nebo na jarmarku si mohou adventní atmosféru vychutnat návštěvníci předvánočních akcí, které pro ně připravily hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu.

„Rádi bychom, aby návštěva památky ve správě Národního památkového ústavu znamenala pro všechny příchozí zastavení v každodenním shonu na závěr roku a dýchlo na ně kouzlo tradičních Vánoc,“ přeje si generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Nejčastější je pozvánka do expozice s doprovodným programem, kde se lidé dozvědí více o adventních radovánkách a vánočních zvycích. Na Hrádku u Nechanic budou moci dospělí k prohlídce popíjet dokonce punč ze zámecké kuchyně (26. 11. – 11. 12.). O ten nejlepší se bude soutěžit na valtickém zámku, kde se budou konat jarmark a zimní slavnosti (9.–10. 12.), na nichž bude k vidění mimo jiné ledová koruna.

  • Japonské Vánoce zdroj: Stránky zámku Horšovský Týn
  • Zimní slavnosti ve Valticích zdroj: Stránky zámku Valtice

Na Bouzově a v Lednici předvánoční prohlídky (3.–4. 12. a 10.–11. 12.) zpestří průvodci v kostýmech, na Grabštejně kejklíři a divadlo (10. 12.) a na Rabí zažijí návštěvníci hradní atmosféru z doby, kdy se svítilo jen svíčkami (17. 12.). Vskutku netradičně pojali svátky v Horšovském Týně, kde budou 4. 12. slavit Japonské Vánoce. Příchozí budou mít třeba možnost nechat si podepsat přáníčka japonsky.

Některé hrady a zámky spojily adventní program s hudbou. Koncertovat se bude například na zámku v Ratibořicích (10. 12.), pár dní po Knížecích Vánocích a adventních akcích v Babiččině údolí (1.–4. 12.). Na Křivoklátě bude koncertům – v Královské hradní kapli (4. 12.)  a v Královském sále (10. 12.), kde zazní Rybova mše – předcházet jarmark.

V Náměšti nad Oslavou chystají koncert barokní hudby (27. 11.), v Plasích zazní skladby J. S. Bacha, J. Brahmse či Adama Michny z Otradovic (3. 12.), na zámku Kozel zahraje cimbálová muzika s Jožkou Černým (18. 12.). Přehled dalších akcí v památkách NPÚ najdete v příloze.