Nechte na sebe BAFnout amatérské divadlo

Brno – Příznivci amatérského divadla se včera sjeli do Brna. V rámci prvního ročníku divadelního BAF nebo-li Brněnského amatérského festivalu se představilo čtrnáct souborů. Divákům nabídly pohádky, komedie, detektivky i autorské hry.

Nechte na sebe bafnout amatérské divadlo – tak zní slogan brněnské přehlídky, která včera odstartovala v Brně. Dva dny plné divadla – pro dospělé, pro děti, komického i vážného, lepšího i horšího. Pro publikum tentokrát hráli amatéři. „Chtěli jsme být otevřeni všem divadlům. Jsme rádi, že je skladba souborů poměrně pestrá, hrají zde jak brněnské soubory, tak soubory z blízkého okolí, máme tady soubory i z Mostu, z Teplic, Kladna nebo Bratislavy, což může být zajímavý pohled, jak se divadlo dělá jinde,“ řekl Alexandr Průša, principál festivalu. 

Po představeních nečeká herce jenom zasloužený potlesk, ale mohou si o svých inscenacích promluvit jednak se samotnými diváky, tak s odbornou porotou, ve které zasedli studenti režie na akademiích múzických umění a také brněnský dramatik a divadelní pedagog Pavel Trtílek. „Člověk vidí třeba nějaké nedostatky, ale ta síla, touha, se kterou to lidé dělají, je podle mě fascinující a myslím, že takovýto festival má v Brně prostor a má smysl, aby tady něco takového bylo,“ uvedl Trtílek. 

Divadelní BAF se brněnským divákům představil poprvé, ale rozhodně ne naposledy. Organizátoři už teď pracují na dalším ročníku, který by se mohl rozrůst i na tři dny.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)