Slavík nepřekvapil: cenu má Bílá, Kabát a Gott

Praha – Na 37 zvýšil počet slavíků Karel Gott, který byl dnes ve Státní opeře Praha vyhlášen nejlepším zpěvákem v této anketě i za rok 2011. Svá prvenství obhájily i další stálice v hlavních kategoriích – mezi zpěvačkami počtrnácté vyhrála Lucie Bílá, mezi kapelami posedmé Kabát.

Všichni tři vítězové se z Českého slavíka radovali popáté za sebou. „Zase jeden šťastný den v mém životě,“ povzdechl si při přebírání ocenění Gott. Ve 46. ročníku ankety přeskočil druhého Tomáše Kluse a třetího Michala Davida. Bílá, která je zároveň absolutním slavíkem s nejvyšším počtem hlasů, za sebou nechala Lucii Vondráčkovou a Ewu Farnou. Skupina Kabát na druhou a třetí příčku odsunula Nightwork a Chinaski.

Skokanem roku je Monika Bagárová, objevem Gabriela Gunčíková, obě se na hudební scénu vyhouply z talentové soutěže, i když každá v jiném roce. Poprvé v historii slavíků byla předána cena české stanice MTV za Videoklip roku. Nejlépe se povedl kapele Charlie Straight. V kategorii Slavíci bez hranic, určené pro interprety a kapely ze Slovenska, už počtvrté uspěli No Name.

Večer stejně jako loni moderoval Libor Bouček, který na pódiu kromě vítězů přivítal řadu hostů. Ovací vestoje se od obecenstva ve Státní opeře dočkali Václav Neckář zpívající píseň Půlnoční z filmu Alois Nebel, vítězka letošního Wimbledonu tenistka Petra Kvitová, která předávala ocenění Lucii Bílé, a žokej Josef Váňa, který oznámil vítězství Karla Gotta. V doprovodném programu vystoupili například Xindl X, Tomáš Klus, Gabriela Gunčíková a Lukáš Adamec nebo Dara Rolins.

Do 46. ročníku ankety přišlo 110 614 hlasů, což je asi o 28 tisíc méně než vloni.