Miltnerová propojuje současný a barokní tanec

Praha - Choreografka a tanečnice Andrea Miltnerová uvedla v Českém muzeu hudby premiérově svou inscenaci Vertikální horizontála. Netradičně v ní propojuje bohatství a půvab barokního tance s tancem současným. Choreografka tak volně navazuje na duet Barokní tělo odhaleno, který měl premiéru v roce 2008 právě v muzeu v Karmelitské ulici v Praze.

„V tomto projektu nepoužívám bohaté kostýmy, protože jsem vážně chtěla ukázat, jak funguje tělo, a to můžeme dobře vidět u moderního tance, ale ne u barokního. V choreografii uplatňuji barokní pohyby, spirály, které jsou inspirované sochami barokního sochaře Matyáše Brauna,“ přiblížila své dílo Andrea Miltnerová.

„Myslím si, že spojení je svým způsobem velmi logické, protože aby se mohlo něco vyvíjet, tak by si to mělo být vědomo své kontinuity a svých kořenů. Také diváci se dívají z nadhledu, což odpovídá zase tomu, co v baroku známe z architektury zahrad, na které je nejlepší pohled z nějakého balkónu,“ upozornila taneční kritička Jana Návratová.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Andrea Miltnerová se v České republice řadí mezi špičku barokních tanečnic a tvůrců originálních tanečních představení. Při práci na Vertikální horizontále se inspirovala architekturou bývalého kláštera dominikánů - nyní Českého muzea hudby v Praze. Kromě zdánlivě neslučitelných tanečních prvků inscenace kombinuje i současnou klasickou a barokní hudbu. Celek pak dotváří světelný design Jana Komárka.

Ke spolupráci na představení si Miltnerová přizvala svou dlouholetou spolupracovnici a barokní tanečnici Romanu Konrádovou, která se na jevišti představí spolu s osobnostmi českého současného tance - Lenkou Bartůňkovou, Karolínou Hejnovou-Párovou a Zitou Pavlištovou.