Nad Ostravou vyšla černá slunce

Ostrava - Galerie výtvarného umění v Ostravě vystavuje přes 200 děl českého moderního umění z 30. a 40. let minulého století. Na ojedinělé přehlídce nazvané Černá slunce / Odvrácená strana modernity 1927-1945 si lidé mohou prohlédnout díla milionových hodnot. Vedení galerie výstavu považuje za vrchol letošní sezony, a to nejen v měřítku Moravskoslezského kraje, ale v rámci celé České republiky.

Expozice tematicky navazuje na úspěšnou výstavu Sváry zření, kterou galerie připravila na přelomu let 2008 a 2009. Tehdy ji zhlédlo přes 30 tisíc návštěvníků. „Již podruhé se v tuzemsku podařila shromáždit na jedno místo a v jednom čase díla čtyř desítek představitelů českého moderního umění 20. století, a to včetně běžně nepřístupných prací ze soukromých sbírek,“ uvedla mluvčí galerie Jana Šrubařová.

Název - Černá slunce - odkazuje na stěžejní básnickou metaforu, vyskytující se od symbolismu po surrealismus, která se zaměřuje na kritiku kauzálního, utilitárního a praktického pojetí světa, vysvětuje galerie v doprovodném textu k výstavě.

  • Černá slunce / obraz Františka Hudečka zdroj: GVUO
  • Pozvánka na výstavu Černá slunce zdroj: GVUO

V Ostravě se představuje více než 200 děl 44 českých a slovenských umělců. Umístěna je v pěti sálech ostravského Domu umění a rozdělena do sedmi tematických skupin. Exponáty zapůjčilo 29 veřejných institucí a několik soukromých sběratelů. Prezentovány budou malby, kresby, fotografie i plastiky.

Kromě mnoha jiných budou zastoupeni i světově proslulí umělci, jako jsou například Toyen, František Kupka, Josef Váchal, Jindřich Štýrský, Jan Zrzavý, Emil Filla, Josef Čapek, František Gross, František Drtikol nebo František Janoušek.

„K nejvýznamnějším dílům z privátních sbírek patří například Statický soubor Františka Kupky. K vidění však rovněž budou další cenná díla,“ upozornil ředitel galerie Jiří Jůza. Vystaveny jsou i přibližně dvě desítky děl světoznámé umělkyně Toyen - včetně obrazu Spící, jenž byl z autorčiných děl vydražen za nejvyšší aukční cenu - 20 milionů korun.

Umělecká hodnota vystavovaných děl je podle odborníků nevyčíslitelná, teoretická se pohybuje přes miliardu korun. Právě kvůli jedinečnosti a hodnotě uměleckých děl budou výstavu provázet mimořádná bezpečnostní opatření. „Od pojištění až po praktické zabezpečení a ostrahu, o podrobnostech však z pochopitelných důvodů mluvit nemohu,“ dodal Jůza.

Černá ostravská slunce (zdroj: ČT24)

Výstava potrvá do 4. března. Galerie výtvarného umění v Ostravě k výstavě od ledna připravuje doprovodné programy v podobě komentovaných prohlídek, přednášek a vzdělávacích i tvůrčích programů.