Tři knižní tipy Libora Dvořáka

Novinář a překladatel z ruštiny Libor Dvořák ze zajímavých nových knih vyzdvihl dvojjazyčné vydání slavného Orwellova 1984, beletristický debut Tomáše Klvani Marina a „učebnici“ Dramata a frašky ekonomie dvou Pavlů Kohoutů.

George ORWELL / Devatenáct set osmdesát čtyři
(Argo, překlad Petra Kůsová-Martínková, 398 Kč)

Anotace: Slavný román George Orwella z roku 1949 v novém překladu a bilingvním vydání. Petra Kůsová-Martínková při překladu newspeaku záměrně volila slovník totalitní novinařiny. Libor Dvořák o knize: Líčit, o čem je Orwellův román 1984, mi připadá jako nošení dříví do lesa. Je to patrně nejdůsažnější líčení jakéhokoli totalitního režimu. Orwellovo sdělení je velmi univerzální, jeho kniha je považována za jednu z nejvlivnějších za posledních sto let. Hrozba nových autoritářských režimů a nových totalit tady pořád je. Právě proto je užitečné, aby Orwell vycházel neustále.

Pavel KOHOUT & Pavel KOHOUT / Dramata a frašky ekonomie
(Pistorius & Olšanská, 249 Kč)

Anotace: Kniha s podtitulem Kohout se ptá Kohouta je „svéráznou učebnicí ekonomického myšlení“. Ekonom Pavel Kohout vysvětluje ekonomické otázky svému jmenovci spisovateli. Libor Dvořák o knize: Oba muži vynikají břitkým a čtivým stylem psaní. Dali dohromady seriál článků, který vycházel v letech 2010–2011 v Lidových novinách. Pavel Kohout starší se poučeně ptá na to, co je to hospodářská krize, jak vzniká, jak ochránit své úspory. Vznikl dialog, nebo spíše inspirovaný monolog Pavla Kohouta mladšího, který velmi populárně líčí zásadní jevy současné domáci i světové ekonomiky. V tomto je ta kniha dle mého soudu velmi užitečná, protože nám, kteří se v ekonomice příliš nevyznáme, objasňuje obecnější trendy toho, co už se stalo, co se kolem nás děje a co se bohužel asi ještě stane.

Knižní tipy Libora Dvořáka (zdroj: ČT24)

Tomáš KLVAŇA / Marina
(Paseka, 269 Kč)

Anotace: Beletristický debut Tomáše Klvani, bývalého novináře, mluvčího prezidenta a vládního zmocněnce pro komunikaci programu protiraketové obrany, je příběhem lásky jednoho Američana v Sovětském svazu. Libor Dvořák o knize: Kniha je nezvykle poučená, jsou v ní zajímavá fakta, ale především je v ní popsán ruský, pro nás poněkud surový a syrový život. Děj začíná v roce 1987, tedy za vrcholící perestrojky. Možná bych tu a tam vytknul menší nepřesnost, ale velmi cenná mi připadá středoevropská, respektive americká reflexe toho, co se v tehdejším umírajícím Sovětském svazu odehrávalo a co se tam do jisté míry odehrává dodnes.