Na ostrově Patricka Wo(o)lfa

Praha – V pražském Paláci Akropolis koncertoval včera extravagantní britský písničkář Patrick Wolf. Osmadvacetiletý Londýňan, který rád kombinuje prvky popové hudby s elektronikou, českým posluchačům představil své aktuální album Lupercalia.

„Nezabývám se moc prací, která je za mnou. Soustředím se na to, co mi přinese budoucnost,“ tvrdí zpěvák a hudebník, který své první album Lycanthropy vydal v roce 2003. Deska Lupercalia, nazvaná podle pohanské oslavy plodnosti, obsahuje naléhavé, melodické písně o lásce, jež v sobě nezapřou vlivy britského alternativního rocku.

K nejobvyklejšímu tématu populární hudby – k písním o lásce – chtěl prý přistoupit způsobem, jaký zatím nikdo nepoužil. Být originální je jeden z mých největších cílů, uvedl v té souvislosti Wolf.

„Nezačínal jsem ovlivněný popovými hvězdami. Nechtěl jsem se stát novým Morrisseyem nebo Davidem Bowiem, jak se často psalo. Chěl jsem být někdo jako Virginie Woolfová,“ prozradil originální hudebník.

Od známé spisovatelky ho dělí jedno století, společná je jim ale vynalézavost při práci s jazykem. „Zajímá mě proud vědomí, drama, emoce, metafory. Básníci mě naučili myslet trochu jinak, než je běžné v rocku a popu,“ vysvětlil Wolf.

V Praze se poprvé představil před dvěma lety, třeba se do Česka potřetí vrátí s Patti Smithovou, s níž vystupuje jako houslista. Setkání s americkou „poetickou rockerkou“ považuje za zásadní. „Každý písničkář je vlastně sám sobě ostrovem, má vlastní cestu, která se s jinými neprotíná. Změnilo se to, když jsem potkal Patti Smithovou. Občas v životě poznáte někoho, kdo vám vrátí sebedůvěru a inspiruje vás,“ prohlásil.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Posluchači, kteří by se chtěli inspirovat naživo Wolfovým koncertem, se musí vydat na některou z dalších zastávek jeho Lupercalia Tour. Z Prahy zamířil do Itálie, v prosinci ještě chystá jediný koncert ve finských Helsinkách a pak ho čekají posluchači v Rusku.