Věznice se proměnila v galerii

Kynšperk nad Ohří – Galerie v západočeském Kynšperku uspořádala prodejní výstavu děl, která malovali odsouzení v nedaleké věznici v Kolové. S myšlenkou pořádat tam tvůrčí semináře a působit na vězně art terapií přišlo občanské sdružení Krásno. K vidění jsou díla abstraktní i realistická, místní výtvarníci podle svých slov malují to, co poznali na svobodě.

Zakladatel občanského sdružení Krásno a amatérský výtvarník Jaromír Jiráska působí s výchovnými a humanitárními programy v různých věznicích již pět let. Art terapii věří víc než například rekvalifikačním kurzům. „Tenhle kurz děláme v sedmi věznicích Západočeského kraje, takže v podstatě jsme s pomocí dalších lektorů nebo výtvarníků protáhli těmi kurzy možná sto dvacet odsouzených,“ upřesňuje.

Podle ředitele věznice Vladimíra Kříže je u dosouzeného dobré pracovat s pocitem viny. „Umělecká tvorba mu dává možnost poznání sebe sama, pocity vystupují na povrch, a takový odsouzený je pro nás čitelnější,“ podotýká. Na výstavě je možné zhlédnout jak práce portrétistů a autorů figurálních studií, kteří po paměti malují své známé, tak i práce odsouzených, kteří se vydávají na cestu fantazie.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)