Máničky a veksláky nahradili emaři a hiphopeři

Praha – Jak vypadají současné české subkultury a jak žijí vyznavači různých alternativních stylů, představují autoři knihy nazvané Kmeny. Fotky i texty v knize čtenářům přibližují současnou podobu pražských komunit od hip hopu a hardcore přes gotiky a neohippies po motorkáře, fanoušky tuningu nebo milovníky japonské popkultury. Zpěváci, publicisté a antropologové v čele s výtvarníkem tvořícím pod pseudonymem Vladimír 518 mapují historii městských subkultur i pro ně typický styl odívání.

Publikace s názvem Kmeny obsahuje vedle textů přes 300 aktuálních fotografií Tomáše Součka. „Cílem je zachytit momentální stav různorodých městských subkultur, které cirkulují kolem sdílených středobodů jako hudba, móda, hry, umění či závislosti,“ vysvětluje Vladimír 518. Podle něj tak čtenáři budou moci nahlédnout mezi skupiny lidí, se kterými by jinak nepřišli do styku nebo by o jejich existenci ani nevěděli.

Hip hop, emo, hardcore…

„Do knihy jsme se snažili dostat co možná nejširší spektrum nejrůznějších soudobých alternativních životních stylů. Objeví se v ní třeba sběratelé či fotbaloví hooligans a došlo i na skupiny z virtuálního prostoru,“ doplnil spolutvůrce knihy publicista Karel Veselý. Oproti české minulosti trampů, mániček, hipíků a veksláků je dnes jejich škála mnohem pestřejší. „Moderní doba je typická tím, že lidé mají pocit, že jsou odtržení od možnosti rozhodovat. Díky subkulturám jsou schopní vzít vlastní život do vlastních rukou,“ dodává.

Publikace dokumentuje téměř třicítku českých subkultur, které se vzájemně vymezují, mnohdy nemají rády, ale často je od sebe nejde ani odlišit. Kmeny se podle autorů snaží nabourat některé mýty, které si masová společnost vůči jednotlivým subkulturám vytvořila, jako třeba sebepoškozování příslušníků kultury emo nebo vandalismus jménem graffiti. Kmeny jsou druhou publikací, která se věnuje českým subkulturám. Loni vyšla kniha Zde jsou psi, která mapovala vizuální styl současné hudební alternativní scény.

Na publikaci Kmeny se podílí na 25 autorů. Pozvání ke spolupráci přijal například rapper James Cole, který se v knize věnuje hráčům počítačových her. Vladimir 518 mapuje hip hop, frontman kapely Sunshine Kay Buriánek se rozepsal o emo kultuře, dokumentarista Jan Šípek o hackerech a sociální antropolog Bob Kuřík o hardcore scéně. Úvodní texty doplní i rozhovory se členy některých zmíněných komunit. Slavnostní křest knihy je naplánován na 1. prosince do smíchovského centra současného umění MeetFactory.

Vydáno pod