Bída, utrpení a Ukradené dětství

Praha - Na současný problém dětské práce ve světě upozorňuje tematická výstava čtyř českých fotografek nazvaná Ukradené dětství. V pražském klubu Rock Café ji pořádá sdružení Člověk v tísni. Expozice prezentuje snímky Lenky Klicperové, Markéty Kutilové, Jarmily Štukové a Alžběty Jungrové, které v hledáčku svých fotoaparátů zachytily děti pracující na vrakovištích lodí, skládkách a cihelnách nebo děti ulice. Fotografky se s nimi setkaly při svých cestách po Africe a Asii.

Na světě podle OSN pracuje více než 300 milionů dětí. Více než dvě třetiny z nich pracují v podmínkách, které poškozují jejich zdraví a brání jim získat vzdělání. Přes 100 milionů dětí pak otročí v takzvaných „nejhorších formách dětské práce“. Těží v dolech, pracují s chemikáliemi, bojují jako dětští vojáci, jsou využívány pro obchod s drogami nebo jsou sexuálně zneužívány. Výstava je součástí osvětové kampaně Stop dětské práci - je lepší chodit do školy.

Podle jedné z autorek, Jarmily Štukové, jsou všechny zobrazené příběhy velmi silné: „Tvrdý život mají dětské prostitutky v Etiopii, stejně jako dětští tkalci zkroucení více než dvanáct hodin denně v tmavé místnosti. Neméně krutý je i osud pracovníků v solných polích nebo zemědělců v Senegalu,“ popisuje fotografka, podle níž dobré snímky mluví samy za sebe.

Dětská práce ale není nutností, bez které by rozvojový svět upadl do ještě větší propasti. I na to se snaží výstava upozornit. Podle výzkumů totiž dětská práce bere práci dospělým. V Indii, kde se neziskovým a odborovým organizacím podařilo dětskou práci vymýtit v celých regionech, se snížila nezaměstnanost dospělých, zvýšil se průměrný plat a zlepšily se pracovní podmínky. Školy se zaplnily dětmi. Bylo vyčísleno, že částka 760 miliard dolarů, potřebná k eliminaci dětské práce na světě, by se se ziskem vrátila téměř sedmkrát.

Pomáhat se dá jen, když víte, co se děje…

„Poukazovat na taková témata považuji za velmi důležité, protože jen tak se může něco změnit,“ vysvětluje fotografka Jarmila Štuková. Její názor sdílí i Lenka Klicperová: „Velmi často ve svých fotkách zachycuji bídu a utrpení a do této kategorie spadá i dětská práce, sexuální otroctví, násilí na ženách a dětech. Věřím, že je důležité ukazovat tyhle věci a nutit nás, ty šťastnější, zamýšlet se nad nimi. Pomáhat se dá jen, když víte, co se kde děje. A to je dnes bez fotožurnalismu a vůbec novinařiny jako takové nemyslitelné,“ dodává. Výstava Ukradené dětství je k vidění v prostorách pražského klubu Rock Café až do konce prosince.

O kampani:

Stop dětské práci – je lepší chodit do školy je osvětová kampaň, kterou vede společnost Člověk v tísni spolu s evropskými partnery z asociace Aliance 2015. Cílem kampaně je odstranění všech forem dětské práce a zajištění povinného a bezplatného vzdělání pro všechny děti. Kampaň vyzývá evropské spotřebitele, vlády i firmy, aby aktivně přispěli k řešení, a spolupracuje s organizacemi ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky, které usilují o přesun dětí z práce do školy a vytvoření tzv. zón bez dětské práce.

Vydáno pod