S Karlem Hubáčkem se rozloučili v „jeho“ Liberci

Liberec - Rodina, kolegové, zástupci radnice i obyvatelé Liberce se dnes odpoledne přišli do libereckého krematoria naposledy rozloučit s Karlem Hubáčkem. Světoznámý architekt, který je podepsán pod jedním ze symbolů krajského města - hotelem a vysílačem na vrcholu Ještědu, zemřel ve středu 23. listopadu ve věku 87 let. Hubáčka v neděli ještě uctí jeho obdivovatelé, právě na Ještědu.

V zaplněné smuteční síni krematoria Hubáčkův význam připomněl i jeho někdejší spolupracovník Jiří Suchomel z Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Vyzdvihl především jeho působení v takzvané „školce“ ateliéru Sial. „Dokázal při všem, co dělal, při vší své odborné práci myslet na jiné lidi kolem sebe. Pomáhat jejich rozvoji. A to je něco, co vůbec není samozřejmé,“ uvedl o svém příteli a kolegovi Suchomel.

Se zesnulým architektem se dnes přišel rozloučit například i jeho někdejší kolega Miroslav Masák, který s ním spolupracoval na už neexistujícím libereckém obchodním domě Ještěd. Profesním působením je Hubáček z velké části spjat právě se severočeským Libercem. Na konci 60. let patřil mezi zakladatele Sialu, který v době normalizace dokázal reagovat na moderní evropské trendy a vzešla z něj řada osobností české architektury.

Hubáček je podepsán pod řadou staveb. Vysílač a horský hotel na Ještědu je ale jeho nejznámějším dílem. Stavba, která má tvar rotačního hyperboloidu, vznikala v letech 1966 až 1973. Pro svou eleganci a praktické využití moderních technologií v roce 1969 získala prestižní Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů. Kromě ní se honosí i titulem nejvýznamnější česká stavba 20. století, který jí v anketě udělili tuzemští odborníci.