AXA in Action - hotel vzhůru nohama

Praha – Hotel AXA v centru hlavního města propůjčil před plánovanou rekonstrukcí své prostory svéráznému festivalu umění. Pokoje v budově z roku 1932 do neděle okupují desítky alternativních výtvarných umělců, hudebníků a performerů z Česka i zahraničí.

Netradiční příběhy vypráví zhruba padesát pokojů. Zájemci v nich mohou zhlédnout video-artové instalace, třicetiminutové divadelní představení, vystoupení mladé jazzové kapely, světelnou performanci, 3D malbu, inscenaci v duchu nového cirkusu nebo si vyslechnout zvukovou instalaci pracující s motivy spánku a snu. V jednom z pokojů vyrostlo také improvizované muzeum věnované 5000 let staré sošce Venuše z Willendorfu. Díky moderní technologii jeden z umělců „doručí“ adresátovi Kafkův Dopis pro mého otce.

„Řekla jsem: 'Můžete rozkládat nábytek, můžete malovat na zdi, vrtat do nich, ale nesmíte je prorážet,'“ prozradila tolerantní podmínky pro umělce organizátorka projektu Anna Friedländerová.

Například autorky instalace v pokoji číslo 107 nechali všechny věci „přilepit“ na strop, naopak vedlejší pokoj se propadl do země. „Vycházeli jsme z uniformity pokojů a snažili jsme si představit, jak by to vypadalo, kdyby začaly žít svým vlastním životem a získávaly individualitu,“ vysvětlila výtvarnice Barbora Švarcová. Jiný český umělec – Cyril Adámek – se pokouší nábytek v pokoji propojit jako domino, které se po jednom šťouchnutí zbortí.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Kromě umělců z Česka a Slovenska se v hotelu zabydleli také umělci z New Yorku, Edinburghu nebo Paříže. „Zajímalo nás, co by se asi tak mohlo stát, kdyby host přišel do svého pokoje o trochu dřív a potkal tu uklízečku. Rozehráváme představení plné představ a bláznivostí - z obyčejného pokoje děláme pokoj plný života,“ představila například svůj projekt zahraniční performerka Allison LaPlatney z brooklynské skupiny Piehole.

Projekt s názvem AXA in Action potrvá do neděle 4. prosince, přístupný je zdarma.