Sculpture Week: vietnamské tašky i Barbie v nadživotní velikosti

Praha - Pestré a různorodé projekty nabídne týdenní sochařské sympozium, které probíhá ode dneška v Praze. Výstava nabídne sochařská díla dvacítky předních českých výtvarníků, například od Lukáše Rittsteina, Jiřího Davida, Davida Černého, Vladimíra Skrepla, Veroniky Bromové či Krištofa Kintery. V rámci doprovodného programu se mohou jejich příznivci zúčastnit také diskuzí a komentovaných prohlídek.

Projekt Sculpture sympozium 2011 pořádá pražská galerie Dvorak Sec Contemporary. Sochařská díla oslovených umělců se nicméně nepředstaví v jejich domovských prostorách v Dlouhé ulici, ale v interiéru haly Gallery Art Factory na Václavském náměstí. Cílem výstavního projektu je představit přední tuzemské sochaře a mapovat tendence současné sochy. Návštěvníci se tak s klasickou tesanou či modelovanou sochou setkají jen ojediněle.

Podle autorky projektu Olgy Dvořákové je kritériem české sochy černý smysl pro humor, absurdita, odstup a abstrahování od skutečnosti. „Tato výstava má ještě jeden jednotící prvek, a to je kvalita jmen. Všechno dnes může být sochou, dokonce stín nebo jen nějaká barva,“ poukazuje na díla s přesahem.

Rozhovor s Olgou Dvořákovou (zdroj: ČT24)

Své místo bude mít na expozici například provokativní dílo od Jana Morávka, který vytvořil imitaci panenky Barbie z gelové hmoty a polyesteru v nadživotní velikosti a na způsob mučených světců ji zavěsil do výstavních prostor. Tvorbu Michala Cimaly pak reprezentuje jedna z jeho futuristických kytar - originální hudební nástroj a umělecký objekt současně.

Sochařské sympozium potrvá v Gallery Art Factory až do neděle 11. prosince.