České sny skončily v polské Vratislavi

Praha/Vratislav - Koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers v polské Vratislavi vyvrcholil třetí ročník mezinárodního kulturního projektu České sny. Program závěrečného večera byl postaven na paralele dvou skladatelských osobností: George Gershwina a Jaroslava Ježka. České sny 2011 se pořádaly od 28. května, a to v rámci své české části - Mezinárodního hudebního festivalu 13 měst Concentus Moraviae. Od začátku července se poté odehrála v 16 evropských státech, 68 městech téměř stovka koncertů, které navštívilo podle pořadatelů přes 35.000 lidí.

Letošní dramaturgie se zaměřila na země visegrádské skupiny, tedy na Slovensko, Maďarsko a Polsko. Na koncertech nazvaných Visegrádské sny vystoupily například Magdalena Kožená, Zuzana Lapčíková, Iva Bittová nebo Soňa Červená v představení opery Zítra se bude…v produkci Národního divadla v Praze.

„Česká hudba i kultura mají říši čechofilů v Polsku. Není to jen Magdalena Kožená anebo Melody Makers a Ondřej Havelka, je to rovněž i Leoš Janáček, za nímž nemusíme jezdit do Brna, ale máme ho i ve Velkém divadle ve Varšavě,“ prohlásil hudební publicista a umělecký ředitel Pro Arte Pawel Orski.

České sny za hranicemi (zdroj: ČT24)

Festival České sny se pořádá od roku 2004 jednou za tři roky. Vznikl původně jako jednorázová mezinárodní část festivalu Concentus Moraviae. Letošní ročník se zaměřil na kulturní spolupráci mezi evropskými městy a regiony a na propagaci předních českých umělců a hudebníků v zahraničí.

„České sny je projekt, který se snaží vrátit českou hudbu tam, kde byla vždycky, a kde po roce 89 trošku ztratila pozice. Tím pádem jde o to dostávat mladé a střední generace hudebníků do významných českých center,“ přiblížil hlavní ideu dramaturg projektu Aleš Březina.

  • Magdalena Kožená zdroj: Stránky Magdaleny Kožené
  • Soňa Červená / Zítra se bude… zdroj: ČT24

Pro čtvrtý ročník už pořadatelé slibují koncert slavné mezzosopranistky Kožené, kterou by měl v červnu 2014 doprovodit uznávaný komorní soubor Pavel Haas Quartet pod vedením Kaspara Zehndera. Z tohoto programu by měla vzniknout nahrávka pro prestižní hudební vydavatelství Deutsche Grammophon.

Vydáno pod