Řím opět zažije anežský zázrak

Řím – Prostory Papežské univerzity sv. Kříže v Římě hostí ode dneška výstavu, která je jednou z mnoha akcí k 800. výročí narození svaté Anežky České. Expozici s názvem Anežský zázrak – Listopad 1989 tvoří fotografie Herberta Slavíka.

Výstava v Římě má připomenout to, čemu se říká „anežský zázrak“. Účast deseti tisíc Čechů, které komunistický režim pustil do Říma na kanonizaci 12. listopadu 1989, bývá označována za jedno ze znamení konce komunismu. „Výstavou vzpomínáme i na 25. listopad, na slavnou bohoslužbu v chrámu sv. Víta, při níž kardinál Tomášek prohlásil: 'Církev je na straně národa,'“ doplnil pražský arcibiskup Dominik Duka.

On osobně spolu s ministrem kultury Jiřím Besserem výstavu v Římě zahájil. Slavnostního otevření se zúčastnili také kardinálové Angelo Sodani a Walter Brandmüller nebo Daniel Herman, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Rozhovor s Dominikem Dukou (zdroj: ČT24)

„Myslím, že je to důležitá akce, která připomíná i obyvatelům Říma, ale především poutníkům, kteří přicházejí do Říma, tyto události z života našeho národa,“ poznamenal k výstavě Duka. Arcibiskup dnes také navštívil baziliku svatého Petra. „Abychom položili věnce a pomodlili se u hrobu kardinála Josefa Berana, který se také zasloužil o svatořečení sv. Anežky,“ vysvětlil.

V Římě se Duka zdrží do zítřka. Zúčastní se ještě generální audience u papeže Benedikta XVI. Jako dar mu předá nedávno připravené vydání Jeruzalémské bible s ilustracemi Salvatora Dalího.

Ministr kultury Jiří Besser a pražský arcibiskup Dominik Duka
Zdroj: ČT24/Velvyslanectví ČR při Svatém stolci
Vydáno pod