Výstava krásných zbytečností

Jílové u Prahy – Listiny, módní doplňky a pomůcky v domácnosti ukazuje výstava nazvaná Nepotřebné, zbytečné, přesto krásné a cenné v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Kurátoři ji sestavili z předmětů, které lidé muzeu darovali.

Výstava upozorňuje na to, že i zdánlivé zbytečnosti dokážou pomoci lépe zmapovat minulost. Skleněný lapač létajícího hmyzu z 19. století nebo nůžky na zastřihávání hořící svíčky by sice dnes už zřejmě nikdo nevyužil, mají však historickou hodnotu. Některé vystavené předměty nemusejí dokone návštěvníci znát vůbec. „Třeba kleště na měkčení vařeného masa z počátku 20. století,“ poznamenala kurátorka Stanislava Tejčková.

Exponáty vybírali autoři z těch, které lidé věnovali muzeu v první deseti letech nového tisíciletí. Za tu dobu nashromáždila jílovská instituce zhruba dva tisíce darů. Na výstavu se vešla čtvrtina – módní doplňky, pomůcky v domácnosti a listiny. Řada exponátů má svůj vlastní příběh.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

„Rádi bychom, aby tyto předměty neskončiliy někde na smetišti nebo v obchodech,“ uvedla ředitelka jílovského muzea Šárka Alexa. „Je dobře, že nám je lidí nosí jako dary. Uložíme je v depozitáři a mohou být předány dalším generacím.“

Výstavu muzeum uspořádalo ke 120. výročí založení. Zakladatel, badatel a vášnivý sběratel Leopold Čihák sám v roce 1891 tehdy vznikající instituci věnoval na čtyři sta předmětů a stovky listin. Věci nepotřebné, zbytečné, přesto krásné a cenné si lidé mohou prohlédnout v Jílovém do 31. března.