Tři knižní tipy Pavla Mandyse

Pozoruhodným formálním experimentem je počin americké výtvarnice Leanne Shaptonové, která vztah jednoho páru zachytila ve smyšleném aukčním katalogu. I ostatní dvě knihy, které podle kritika a publicisty Pavla Mandyse stojí za přečtení, dovedou čtenáře překvapit: ať už je to dílo vysvětlující mýty populární psychologie, nebo komiks sci-fi autora Joe Haldemana.

Leanne SHAPTONOVÁ / Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd.
(Kniha Zlín, překlad Petr Eliáš, 229 Kč)

Anotace: Kniha se sáhodlouhým názvem je fiktivním aukčním katalogem věcí, dokumentujícím peripetie jednoho milostného vztahu. Podle knižní předlohy by měl být natočen i film, s Bradem Pittem a Natalií Portmanovou v hlavních rolích. Pavel Mandys o knize: Leanne Shaptonová velmi rafinovaným způsobem finguje skutečný aukční katalog. U každé položky - fotografií, triček, kapesníků - je uvedeno, kdy byla pořízena, na kolik je ohodnocena, podrobnější popis, vedle je zároveň krátký text a všechny texty dohromady skládají velmi intimní příběh jednoho partnerského vztahu. Kniha je kouzelná v detailu, v jakém autorka vše napsala, nafotila a připravila.

Kolektiv autorů / 50 největších mýtů populární psychologie
(Universum, překlad Ivana Pavlíčková, 329 Kč)

Anotace: Kniha, která chce běžným čtenářům i studentům psychologie pomoci zorientovat se v psychologických omylech a polopravdách, které jsou často vydávány za fakta. Pavel Mandys o knize: Někdy v 70. nebo 80. letech byla v českém prostředí docela populární kniha, která se jmenovala Obrazový opravník obecně oblíbených omylů. Tahle kniha na ni svým způsobem navazuje, i když není dílem českých autorů, ale amerických. Také má podtitul Opravník obecně oblíbených omylů o lidském chování. Terčem, do něhož se pouští, je populární psychologie, která se objevuje na stránkách různých lifestylových časopisů. Autoři se zaměřují na věci, o nichž se běžný člověk domnívá, že jsou psychologicky prokázané, třeba že lidský mozek pracuje pouze na 10 % své výkonnosti nebo že pokud pozitivně přistupujeme k rakovině, tak to má vliv na léčbu. A dokazují nám v pečlivých empirických výzkumech, že tyto mýty nemají žádný reálný základ, ba že někdy dokonce jsou proti tomu, jak to ve skutečnosti je, a můžou být i nebezpečné. 

Knižní tipy Pavla Mandyse (zdroj: ČT24)

MARVANO & Joe HALDEMAN / Věčná válka
(Crew, překlad Hana Zahradníčková, brož. vyd. 489 Kč, váz. vyd. 689 Kč)

Anotace: Sci-fi trilogie z edice Mistrovská komiksová díla nakladatelství Crew. Ve Věčné válce zpracoval americký spisovatel Joe Haldeman svůj stejnojmenný román spolu s francouzským kreslířem Marvanem. Pavel Mandys o knize: Věčná válka patří mezi sci-fi klasiku, pochází z konce 80. let. Marvano ji nakreslil podle romána Joea Haldemana, který vyšel už v roce 1972. Haldeman se velmi výrazně inspiroval svými zkušenostmi z vietnamské války. Ačkoli to může podle obrázků i titulu vypadat, že jde o military science fiction, tak je to spíše naopak antimilitary sci-fi. Namísto toho, abychom sledovali, jak tu hrdinní kosmonauti válčí s hrdiny z vesmíru, je tu zachycena všechna ta šílenost válečného běsnění. Je to velmi depresivní, nicméně rozhodně mimořádná věc v kategorii sci-ifi i v kategorii komiksu.