Praha odhalila bustu básníka Rilkeho

Praha - Na domě někdejší piaristické školy v pražské ulici Na Příkopě dnes odhalili bustu německy píšícího básníka Rainera Marii Rilkeho. Od úmrtí pražského rodáka letos 29. prosince uplyne 85 let. Autorkou výtvarného návrhu busty je sochařka Vlasta Prachatická, na textové části se podílel sochař Stanislav Kolíbal. Projekt inicioval Pražský literární dům autorů německého jazyka a Společnost Mariny Cvetajevové.

Odhalení se zúčastnili zástupci velvyslanectví německy mluvících zemí, Památníku národního písemnictví a umělci, kteří se podíleli na vzniku připomínky slavného básníka. Zazněly básně v podání Christiana Rühmkorfa a Hany Kofránkové. Několik desítek přítomných si vyslechlo mimo jiné temně laděnou báseň Podzimní den patřící k Rilkeho nejpřekládanějším dílům do češtiny.

„Rilkeho dílo upozorňuje na prostou pravdu, že velký básník si klade velké otázky,“ uvedl ve svém proslovu germanista a překladatel Rilkeho Jindřich Pokorný. Připomněl, že Rilkeho dílem se zabývali i filozofové.

Praha se Rilkemu stala celoživotní inspirací

Rilke reflektuje Prahu například v lyrickém cyklu Elegie z Duina či ve své korespondenci se Sidonií Nádhernou, s níž Rilkeho pojilo celoživotní přátelství. Jeho tvorba silně poznamenala českou literaturu, zejména linii básnictví, kterou představovali František Halas, Vladimír Holan, Jan Zahradníček a Jiří Orten.

Rainer Maria Rilke se narodil v Praze 4. prosince 1875 v rodině pražského německého úředníka Josefa Rilkeho. Byl posluchačem Vojenské kadetní školy v Hranicích na Moravě. Později studoval literaturu, dějiny umění a filozofii na univerzitách v Praze a Mnichově. Stal se jedním z nejvýznamnějších německy píšících lyriků přelomu 19. a 20. století. Napsal také jeden román a několik povídek. Zemřel 29. prosince 1926 v sanatoriu Valmont u Montreux ve Švýcarsku.