Předvánoční super design najdete v paláci Archa

Praha – Pátý ročník designSUPERMARKETu, prodejního festivalu současného mladého designu, zaplní od 7. do 11. prosince druhé patro nově zrekonstruovaných prostor Paláce Archa v ulici Na Poříčí 26. Na 1 600 m2 nabídne v hlavní části prezentaci 73 vybraných studií nebo uměleckých projektů, v rámci nichž se představí přes 140 designérů z oblasti produktového designu, grafiky, skla, porcelánu, šperků či módy.

„Letos máme řadu nových zajímavých tvůrců, kteří se v loňském roce festivalu neúčastnili,“ říká Zuzana Mašínová, jedna z organizátorů. „Někteří designéři navíc připravili pro designSUPERMARKET speciální kolekci,“ doplňuje.

Vedle hlavní části budou moci příchozí navštívit a nakupovat originální vánoční dárky i v části nazvané Market Líba, kde dostane tradičně prostor téměř 100 mladých designérů, kteří sice nemají ucelenou kolekci, ale jejich jednotlivé produkty zapadají do celkové koncepce. Navíc se letos na festivalu představí mladí němečtí designéři a slovenský projekt Flowers for Slovakia. Jako každý rok nebudou chybět knihkupectví s více než 50 artovými nakladatelstvími, vydavatelstvími, ateliéry a také kavárna. Architektonicky cenné prostory Paláce Archa oživí indoor videomappingová instalace uměleckého uskupení The Macula a výstava retro nábytku a svítidel Nanovo.

  • designSUPERMARKET zdroj: ArtsMarketing
  • designSUPERMARKET zdroj: ArtsMarketing

Letošní nabídka designSUPERMARKETu bude více než bohatá. V oblasti Produktového designu připravilo studio Vyrobeno lesem speciálně pro letošní ročník kolekci fair trade triček a tašek. „Vůbec poprvé se u nás objeví Cohn Studio,“ uvádí Henry Wielgus, další z organizátorů. Oproti loňsku zde také návštěvníci nově potkají například výrobky BOADESIGN nebo Jany Černé.

Pod novým jménem Zorya se také na designSUPERMARKETu představí v kategorii Šperky společný projekt Daniela Pošty a Zdeňka Vacka, vítězů letošního Designbloku. Letos nově na festival z této oblasti zavítají například studia LURE, DECHBEROUCÍ nebo Michaela Gorcová, Eva Růžičková a Lubica Kulomberová. „Dále zde budou moci návštěvníci obdivovat například výrobky od Kláry Šípkové,“ doplňuje Zuzana Mašínová.

  • designSUPERMARKET zdroj: ArtsMarketing
  • designSUPERMARKET zdroj: ArtsMarketing

Z oblasti Módy připravilo studio Leeda pro designSUPERMARKET speciální kolekci, oproti roku 2010 se nově představí například studia a tvůrci RYSSKA, Anna Barošová nebo Zuzana Kubíčková. Příchozí si budou moci dále vyzkoušet a koupit výrobky studií Katarze, no. (Hana Zárubová) nebo například Muset. Z Dětské módy se zde nově objeví například značky Little Rock Star a Le Femme MiMi, z Tašek a bot pak Gabang a fabion-lab.

Z oblasti Grafiky svá díla nabídnou například studia Napoli, V nebo 2 GD typo*graphic. Na designSUPERKMARKETu budou moci návštěvníci vidět také v kategorii Porcelán a sklo nový společný projekt Gabriela Vacha a Evy Pelechové nazvaný Hidden Factory + Eva Pelechová a Gabriel Vach, dále například výrobky studií Tyformy nebo Batoušek. V rámci Nástěnné grafiky a fotografie svá díla vystaví a nabídnou ke koupi studia antimultivitamin, United Kingdog nebo Tomáš Bican.